Hajdinaga: Ulcinj spreman za sezonu

April 20, 2011   | news

Mini intervju: Gzim Hajdinaga, predsjednik opštine Ulcinj

POBJEDA: Kakvu turističku sezonu očekujete ove godine?

HAJDINAGA: Očekujemo ponavljanje prošlogodišnjeg uspjeha, jer je 2010. zabilježena jedna od najboljih sezona u posljednjih 20 godina. U saradnji sa Lokalnom turističkom organizacijom, napravili smo strategiju koja ima za cilj ponovno privlačenje nekadašnjih turista koji su bili prisutni tokom osamdesetih godina, kao i osvajanje novih tržišta.

Ponuda ulcinjske opštine ove godine predstavljena je na velikom broju sajmova u regionu i Evropi, a raspoloženje turista nam govori da možemo očekivati dobro ljeto.

Ove godine takođe očekujemo porast broja stranih turistista zbog poznate činjenice da je došlo do redistribucije turista sa područja sjeverne Afrike zbog nemilih događaja ka drugim turističkim destinacijama. Naravno da se mi se radujemo tom stanju, ali to samo navodim kao činjenicu.

Za naše tržište od posebne važnosti su regionalna tržišta Kosovo, Bosna, Srbija, Makedonija…

POBJEDA: Šta je konkretno urađeno na pripremama sezone?

HAJDINAGA: Uprkos krizi, uspijevamo da pripreme za turističku sezonu privedemo kraju. Na sastancima sa nadležnim komunalnim službama potvrđeno je da neće biti problema u snabdijevanju vodom i električnom energijom, radi se na uređenju zelenih površina, plaže se uveliko spremaju. Spremamo se da ugostimo novinare sa Kosova i BiH.

Informacije koje dobijamo sa tržišta tradicionalno naklonjenih Ulcinju ohrabrujuće su. Mislim da ćemo, uz adekvatne pripreme, već u predsezoni govoriti o uspješnoj turističkoj godini.

Pominjem, inače, bogatu ponudu grada koja je generator pozitivnog turističkog trenda: Regionalni sajam knjiga, Ljetna scena, koncerti, izložbe, kulturne večeri – svi oni čine Ulcinj centrom zbivanja u vrelim ljetnjim mjesecima. Dugoročno gledano, procvat ulcinjske privrede se očekuje valorizacijom projekata Velike plaže, Valdanosa i Ade Bojane.

POBJEDA: Ulcinjski parlament usvojio je program uređenja prostora za ovu godinu, vrijedan 3,34 miliona eura. Na koji način ćete obezbijediti novac, za šta su sredstva opredijeljena i da li to znači da će Ulcinj uskoro biti u novom ruhu?

HAJDINAGA: Tačno je da je ulcinjski parlament usvojio program uređenja prostora koji ove godine iznosi 3,34 miliona eura. Iako naizgled ambiciozan, za program se može reći da je realan, jer očekujemo izlaženje iz krize i oporavak privrede. Veliki procenat ovog iznosa planiran je za komunalno opremanje grada, što podrazumijeva asfaltiranje gradskih i prigradskih saobraćajnica i seoskih puteva, novu saobraćajnu signalizaciju, postavljanje nove i saniranje postojeće javne rasvjete, izdvajanja za hidro-tehničku infrastrukturu, kao i tretman čvrstog otpada. Dio sredstava predviđen je za eksproprijaciju zemljišta i najvećim dijelom za produžetak bulevara Teuta prema Velikoj plaži. Tu su i izdvajanja za izradu nove planske dokumentacije kao i manji iznos za izradu tehničke dokumentacije. Pored redovnih lokalnih izvora, ovogodišnjim budžetom je planirano i kreditno zaduženje, kao i priliv sredstava po osnovu prodaje opštinskog zemljišta.

POBJEDA: Šta biste izdvojili kao kapitalne projekte u Ulcinju?

HAJDINAGA: U saradnji opštine Ulcinj sa Vladom u punom jeku je realizacija projekta izgradnje mosta na Port Mileni – projekat vrijedan 14 miliona eura. Most se danonoćno gradi, a završetak radova očekujemo u maju 2012. godine. U toku je uređenje lučice Kacema ispod ulcinjskog Starog grada, radi se na izradi tehničke dokumentacije za put Sukobin – Ulcinj (elaborat eksproprijacije), kao i tehničke dokumentacije za sportski centar, koji će početi da se gradi krajem ove, odnosno najkasnije početkom naredne godine.
Ana Živanović
Pobjeda

YouTube Preview Image