Crnogorci Kosova dobiće status manjine

May 1, 2011   | news

Potpredsjednik Vlade Kosova i ministar za lokalnu samoupravu Slobodan Petrović potvrdio je juče u Podgorici da će crnogorska nacionalna zajednica na Kosovu, izmjenama Ustava Kosova, dobiti status manjine i da će tako biti uključena u kosovske državne institucije. Petrović je u Podgorici razgovarao sa crnogorskim ministrima unutrašnjih poslova i javne uprave, Ivanom Brajovićem i za ljudska i manjinska prava, Ferhatom Dinošom.

Kako je saopšteno, Brajović je izrazio očekivanje da će Vlada Republike Kosovo, u narednom periodu, intenzivirati aktivnosti na olakšavanju pristupa dokumentima interno raseljenim licima sa Kosova, koja su neophodna za sticanje statusa stranca sa stalnim nastanjenjem u Crnoj Gori, kao i u stvaranju uslova za veći povratak tih lica koja žele da se vrate na Kosovo.

Sagovornici su se složili da su zajednički prioriteti obje Vlade uređivanje graničnih prelaza i nastavak aktivnosti na potpisivanju sporazuma o readmisiji lica koja su bez dozvole boravka.

Zajednički je konstatovano da je ova godina veoma važna za dinamiku evropskih integracija u regionu, u skladu sa ostvarenim dostignućima svake zemlje pojedinačno.

Udruzenje Crnogoraca Kosova, takoše juče, saopštilo je da je u proceduru Skupštine Kosova ušao Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i promovisanju prava manjinskih nacionalnih zajednica na Kosovu. Te zakonske izmjene, kako je saopšteno, riješiće i status crnogorske nacionalne zajednice na Kosovu.

 

RTCG