Crnogorci u Ustavu Republike Kosovo

May 1, 2011   | news

U okviru zvanične i prijateljske posjete Vladi Crne Gore, danas je ministar za ljudska i manjinska prava Ferhat Dinosha primio potpredsjednika Vlade Republike Kosova i ministra za lokalnu samoupravu Slobodana Petrovića.

U srdačnom razgovoru istaknut je značaj unapređenja dobrosusjedskih odnosa između dvije države, u cilju ukupne stabilnosti regiona. Potpredsjednik Petrović je naglasio značaj uključivanja svih nacionalnih zajednica u institucije sistema Republike Kosova, u cilju sigurnog i boljeg života. S obzirom na predstojeće promjene Ustava Republike Kosovo, potpredsjednik Petrović je istakao da postoji politička volja da se i crnogorskoj nacionalnoj zajednici omogući ustavni status manjine i uključenost u kosovske institucije, što je ovih dana dobilo podršku Vlade Republike Kosova.

Izražavajući zadovoljstvo predviđenim ustavnim rješenjem statusa crnogorske nacionalne zajednice, ministar Dinosha je istakao da upravo Crna Gora, njen Parlament, Vlada i druge institucije odražavaju crnogorsku multietničnost. On je, takođe, akcentirao da dvije države imaju dovoljno prostora za saradnju u različitim oblastima, kao i rješavanju nekih od bitnih pitanja za građana obje države.

 

Autor: Ministarstvo
Vlada.me