NVO Zeleni Korak i Kaljaja pisale ministru: Dozvolite da očistimo Valdanos

May 1, 2011   | news

Dozvolite da očistimo ValdanosNevladine organizacije “Zeleni korak” i „Kaljaja” pozvale su ministra odbrane Bora Vučinića, da omogući civilnom sektoru Ulcinja, da u saradnji sa lokalnim vlastima, komunalnim preduzećem, udruženjem maslinara, biznis sektorom i građanima, izvede akciju „Očistimo Valdanos – vratimo ponos”.
U pismu upućenom na adresu ministra vojnog, navodi se da se akcija uklapa u kampanju “Ekološka nit koja nas spaja”, a inicirana je od strane Minstarstva održivog razvoja i turizma Crne Gore.
– Učešće u akciji najavile su ekološke organizacije iz Podgorice, Nikšića i Mojkovca, kao i maslinari iz Bara. Ova akcija će vjerujemo značiti i trajno otvorena vrata kapije Valdanosa, za nesmetan pristup u svako doba dana tokom cijele godine. Na području Valdanosa nema ništa misteriozno i tajnovito. Tamo ima jedino problema koje treba rješavati otpad, degradirana plaža, osušena stabla maslina, uništene suvomeđe-zidovi, razorene čarme-sofe, odnosno stepenasta polja maslina – navodi se u pismu ministru odbrane.
NVO pozivaju Vučinića da posjeti Valdanos i na licu mjesta se upozna sa stanjem u najljepšoj ulcinjskoj uvali.
– Vjerujemo u vaš doprinos da građanima Ulcinja, a i ostalim posjetiocima, omogućite povratak majci prirodi, kojoj svi pripadamo, jer pokušaj ljudskog faktora da prisvoji prirodu na primjeru Valdanosa i cijelog područja Ulcinja se pokazao neuspješnim. U godini kada obilježavamo 20 godina ekološke države, usvojenu Deklaraciju o eko državi treba sa riječi sprovesti u djelo. Valdanos je prava prilika za to – stoji na kraju pisma koje su potpisali Dželal Hodžić i Ismet Karamanaga.

DAN

YouTube Preview Image