Visoke cijene bi uništili turističku sezonu

May 6, 2011   | news

Primorski gradovi dočekuju turiste sa lanjskim cijenama

U privatnom smještaju sedam dana 77 eura

Ove sezone cijene će u primorskim hotelima i restoranima ostati iste kao lani. Pripreme za ljeto 2011. su u toku, ali ima i neodlučnih, koji očekuju da formiraju cijene na osnovu potražnje. Žarko Radulović, predsjednik CTU, kaže da je realno da cijene ostanu na nivou prošlogodišnjih.
– Divljanje cijena pomoglo bi pojedinima da nešto ušićare, ali bi time bile uništene naredne dvije sezone – smatra on i ističe da NTO, CTU i Ministrstvo turizma rade na promociji privatnog smještaja, koji bi bio najjeftiniji u regionu. I dalje je aktuelna akcija grupisanja privatnog smještaja za pakete koji će, kako se očekuje, privući mnogo turista.
– Cijene su povoljne. Za sedmodnevni aranžman u privatnom apartmanu izvan sezone potrebno je izdvojiti 42, a u sezoni od 70 do 77 eura, što zavisi od položaja objekta i njegove udaljenosti od plaže. To, inače, važi samo za registrovane, koji iznajmljuju smještaj preko agencija, CTU i ispostava NTO – kazao je Radulović.
Direktor Bečićkog hotela “Kvin of Montenegro” Dragan Ivančević kaže da je cjenovna politika u Budvi u skladu sa ponudom.
– Imamo odličan buking i bitno je da ne iskrsne nešto što bi pokvarilo sezonu i da oni koji su zaduženi za puteve, vodosnabdijevanje i čistoću rade svoj dio posla. Hotelijeri su učinili sve da sezona bude uspješna, a zasad sve na to ukazuje – kazao je Ivančević, koji smatra da je za nama vrijeme nesklada cijena i kvaliteta ponude, koje je bilo karakteristično za period investicionog buma.
– Cijene i kvalitet turističke ponude sada su usklađeni sa mogućnostima tržišta i ne bi valjalo da se to mijenja – smatra Ivančević.
Ovogodišnja sezona na barskoj rivijeri mogla bi biti uspješna, pod uslovom da se ne ponavljaju greške. U Čanju se kasni sa pripremama, a u Sutomoru je na plažama još smeće. Direktor hotela “Ineks Zlatna obala” u Sutomoru Ivo Kaloštrović kaže da počinju sa radom nakon 20. maja.
– Dosad je fiksno prodato oko 75 odsto kapaciteta. Cijene su prošlogodišnje, a prosječna je 16 eura za polupansion za period od 100 dana. Individualne cijene su takođe na nivou prošlogodišnjih, ali su u ovom trenutku za 10 odsto niže nego lani – ističe Kaloštrović i dodaje da do kraja juna očekuju tender za prodaju hotela, kojeg bi eventualni kupac trebalo da preuzme u oktobru.
U hotelu “Princes” u Baru noćenje do 31. maja se kreće od 74,2 do 128,2 eura, zavisno od broja kreveta i pogleda. Na ovu cijenu dodaje se 15 eura za ručak, odnosno večeru po osobi. U hotelu “Nikšić” u Sutomoru od 1. aprila do 10. jun polupansion u dvokrevetnoj sobi je 20 eura, a u trokrevetnoj 18. Za individualne goste “ol inkluziv” u dvokrevetnoj sobi je 25 eura, a u trokrevetnoj 23 eura. U špicu sezone pansion u dvokrevetnoj sobi biće 30 eura, a u trokrevetnoj 28 sa švedskim stolom, dok za djecu postoje popusti. Za tri obroka, švedski sto, plažu i piće, dvokrevetna soba u špicu košta 39 eura po osobi. U hotelu “Sidro” noćenje sa doručkom je 21 euro, polupansion 23 eura, a pun pansion 26 eura.
Hotelijeri, vlasnici restorana, privatnog smještaja i zakupci plaža već su dogovorili cjenovnike. Najjeftiniji smještaj je u privatnom sektoru i kreće se od pet do 10 eura. Preciznih podataka o broju kreveta u privatnom smještaju nema, ali, prema nezvaničnim informacijama, ta brojka je odavno premašila 100 hiljada.

U hotelima na Ulcinjskoj rivijeri cijene polupansiona variraju. U „Olimpiku” i „Belviju” noćenje sa doručkom i večerom košta 20 do 36 eura, zavisno od kategorije i vremena boravka. U nudističkom naselju Ada Bojana polupansion je 24 do 33 eura, a u hotelu „Mediteran”, u blizini Male plaže, 26 eura. Hotel „Otrant”, jedini sa četiri zvjezdice, zatvoren je i nije poznato da li će raditi tokom sezone.
Na svih 30 ulcinjskih plaža ulaz će biti slobodan, a suncobran i dvije ležaljke koštaće četiri do šest eura. Cijene hrane i pića biće na nivou prošlogodišnjih, tako da kuvano jelo košta dva, a sa roštilja od tri do pet eura, koliko koštaju pice, špageti i ostala jela mediteranske kuhinje. Kafa i čaj su 50 do 80 centi, sokovi 1,5, pivo 1,5 do dva eura, koliko u prosjeku koštaju žestoka pića. Ako se u obzir uzmu cijene sa zelene pijace, najjužnija crnogorska opština će biti jeftina destinacija.

Ekipa “Dana”

U Kotoru polupansion od 21 do 220 eura

U hotelu “Vardar” u centru Kotora jednokrevetna soba sa doručkom do 15. maja košta 95 do 125, dvokrevetne 125 do 180, a apartmana od 115 do 220 eura, zavisno od predsezone i špica. U restoranu “Galion” kilogram brancina, orade i zubaca košta po 48 eura, a meštar od kužine Vojo Pavlović iz Risna priprema obrok i za 10 do 15 eura. Cijene su, kaže menadžer Blažo Bućin, kao lanjske. Cijena jednokrevetne sobe sa doručkom u “Kataru” do 1. juna je 69 eura, dvokrevetne 99, a apartmana 180 eura. Od 1. juna do 1. oktobra to košta 89, 119 i 230 eura. Hotel “Marija” u Starom gradu i “Marija 2” u Dobroti nude spavanje sa doručkom za 50-60 eura, a dnevni boravak za 45 eura. U sezoni jednokrevetna soba košta 65, dvokrevetna 90, a trokrevetna 103 eura. Standardni ručak košta 9, litar vina 8 do 12, kafa euro, a pivo do 2,5 eura. Najjeftiniji je smještaj u hotelu “Vrmac” na Markovom rtu, polupansion je 20 eura po krevetu, plus 1,14 eura za boravišnu taksu i osiguranje. Na Glavatima u Prčanju hotel “Splendido” će, zbog promjene vlasnika (ranije Naftagas Novi Sad), biti otvoren 1. juna. U susjedstvu, u porodičnom hotel- restoranu “Bokeljski dvori” u predsezoni polupansion u dvokrevetnoj sobi je 24,5, a puni 28 eura. Od 1. juna do 1. jula polupansion će biti 26, a pansion 30 eura, a u sezoni 29 i 33 eura. U novootvorenom hotelu-restoranu “Astoria” cijene smještaja tek formiraju, dok pivo košta 2,4, espreso 1,2, kapućino 1,5, sokovi 2,1 euro, a ručak za jednu osobu od 15 do 50 eura.

M.P.

U Novom najjeftiniji parking

Cijene u kafeima i restoranima Herceg Novog u predsezoni su nešto veće nego lani, pa espreso košta 80 centi do eura, sok 1,5 do dva, pivo od 1,8 od tri eura, a čaša vina je do četiri eura. Parče pice košta 1,5 do 1,8 eura, a pica sedam do 12 eura. Vlasnici lokala smatraju da su nameti preveliki, da su morali povećati cijene i da se ne isplati raditi duže od 23 sata.
U hotelu “San Rizort” još nijesu formirali cijene, “Delfin” je zadržao prošlogodišnje, ali ne iskuljučuju snižavanje, ako bude neophodno. U Centru “Igalo” su lanjske, a u “Perli” kažu da cijene nijesu mijenjali od 2006. Cijene smještaja u hercegnovskim hotelima kreću se od 50 do 180 eura po osobi, a u privatnom smještaju od osam do 10 eura, odnosno 20 ako su na pjeni od mora.
Plaže su neuređene, a zakupci još nijesu odredili koliko će koštati iznajmljivanje suncobrana i ležaljke, ali ako ostanu kao lani radi se o dva do čak pet eura dnevno. Karta za izletnički brod do Žanjica i Mirišta je 10, a za zaliv 20 eura. Sat parkiranja je 50 centi, ali se može kupiti i paket od deset karata po cijeni od pet, tri i dva eura, zavisno od zone. Gradonačelnik Herceg Novog Dejan Mandić očekuje da će sezona biti bolja od prethodne. Prošlogodišnja iskustva su, kaže, poslužila nadležnima da sniraju lanjske probleme, kao što je nelegalna prodaja, posebno duž šetališta, preglasna muzike i bolja evidencija gostiju.

Izvor / DAN

YouTube Preview Image