Najljepše plaže na crnogorskom primorju nestaju

May 7, 2011   | news

Stručnjaci ističu da je proces nestajanja plaža dobio ubrzanje posljednjih godina zbog ljudske pohlepe i neznanja.
Posljednjih decenija i godina, prije svega, zbog nemara ljudi nestaju najlepše plaže na Crnogorskom primorju. Ipak, osim ekologa, malo je drugih koji su zbog toga zabrinuti, prenosi radio Dojče vele

U prilogu radija navodi se da vlast u Crnoj Gori kao da ne vidi da ubrzano nestaje jedan od najvažnijih resursa zemlje na kojem se praktično zasniva crnogorski turizam.

To je rezultanta nespremnosti da se sagleda problem, ali i saznanja da treba uložiti velika sredstva, koje Crna Gora nema, da bi se sanirale ove posljedice. Osim monitoringa, time se čak ne bavi ni Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom.

Nestaje Ada Bojana

Stručnjaci ističu da je proces nestajanja plaža dobio ubrzanje posljednjih godina zbog ljudske pohlepe i neznanja. Tako je, na primer, već golim okom vidljivo sužavanje prekrasne pjeskovite plaže na Adi Bojani, kod Ulcinja, čija širina na pojedinim mjestima više ne prelazi 10 metara, a ranije je iznosila pet puta više!

Izvršni direktor ekološke organizacije “Zeleni korak” Dželal Hodžić za Dojče vele kaže: “Za posljednjih, najviše šest godina, nestalo je petnaestak metara plaže na Adi Bojani. Ovaj proces je zahvatio i susjednu Veliku plažu, iako se na njoj manje to primjećuje, zbog njene dužine”.

 

Pročitaj vijest do kraja >> Vijesti

YouTube Preview Image