Holaj: Postoji dvotrećinska većina za izglasavanje

May 8, 2011   | news

Sa kolegijuma predsjednika skupštine
Nakon tročasovne rasprave nije potpisan predlog izbornog zakona

Holaj je kazao da dvotrećinska većina za izglasavanje izbornog zakonodavstva postoji

Kolegijum predsjenika Skupštine u ponedjeljak bi trebalo da usvoji konačnu verziju izbornog zakona koja će zatim biti proslijeđen plenumu.

I nakon tročasovne sjednice održane u petak 6. maja ostao je nerješen model kojim bi riješili pitanje prava glasa građana koji se nalaze u biračkim spiskovima, a nemaju crnogorsko državljanstvo.

Socijalistička narodna partija ranije je najavila da neće glasati za izborni zakon dok se ne riješi pitanje građana koji nemaju regulisano državljanstvo, a nalaze se u biračkim spiskovima.

„Mislim da bi shodno dogovoru na kolegijumu u ponedjeljak trebali da imamo konačno odlučivanje. Do ponedjeljka radimo i dalje“, kazao je šef poslaničkog kluba SNP Aleksandar Damjanović.

Prema modelu koji je vladajuća koalicija ponudila SNP-u pitanje građana sa dvojnim državljanstvom koji su do sada glasali, regulisalo bi se tako što bi im se dao rok do kojeg treba da dostave zahtjev da postanu crnogorski državljani. U tom slučaju oni ne bi bili brisani iz biračkih spiskova sve dok od MUP-a ne dobiju rješenje o državljanstvu.

Albanci ne podržavaju aktuelni model

Šef Kluba albanskih poslanika Amir Holaj ponovio je da Albanci neće podržati aktuelni model, podsjećajući da je za njih jedino prihvatljivo dosadašnje rješenje prema kome su Albanci imali posebnu izbornu jedinicu i pravo na pet poslanika. On je kazao da Kolegijum još nema usklađen tekst, ali ima načelnu većinu koja će na kraju podržati predlog izbornog zakona.

„Ustavna prava koja se garantuju manjinama, konkretno Albancima, ovim prijedlogom zakona se ne poštuju. Zakon je za nas jako bitan jer želimo autentičnu zastupljenost u parlamentu, a ponuđeno rješenje nam je samo 10 odsto prihvatljivo“, kazao je Holaj.

On je najavio da će od ponedjeljka predstavnici vlasti početi posebne razgovore sa Albancima kako bi pokušali da dobiju njihovu podršku. U tim razgovorima kroz dodatni angažman, smatra Holaj, u tekst zakona treba ugraditi rješenje koja će biti prihvatljivo svima.

Kolegijumu nijesu prisustvovali predstavnici Bošnjačke stranke (BS) kao i Nove srpske demokratije i Pokreta za promjene koji su ranije napustili rad na izbornom zakonu.

Skupština Crne Gore produžila je, peti put, rok za usaglašavanje izbornog zakonodavstva sa najvišim pravnim aktom do 31. maja. Za usvajanje izbornog zakonodavstva potrebna je dvotrećinska većina u Skupštini, a Evropska komisija saopštila je ranije da je usvajanje tog dokumenat jedan od uslova ua nastavak evropskih integracija Crne Gore.

Vijesti