Dinoša: Predlog izbornog zakona neprihvatljiv

May 11, 2011   | news

Otvara prostor za takmičenje manjina
Predlog izbornog zakona, koji je usaglašen na Kolegijumu predsjednika parlamenta, nije prihvatljiv za Demokratsku uniju Albanaca (DUA), kazao je predsjednik stranke, Ferhat Dinoša.

Kolegijum predsjednika usaglasio je polazne osnove za utvrđivanje izbornog zakona i proslijedio ih Venecijanskoj komisiji kojima je za ulazak u parlament predviđen opšti cenzus od tri odsto.

“To nije afirmativna akcija”, rekao je Dinoša agenciji MINA.

On je rekao da je DUA spremna da sadašnje rješenje za Albance bude preinačeno u predlog da cenzus za manjinske liste bude 0,7 odsto.

“Da mandat koji ima 0,7 odsto može da bude izgubljen samo od druge manjinske liste, odnosno od druge manjinske stranke, a ne da ulazi u opštu cijenu mandata, kao što je sadašnji predlog jer bi to bila povreda afirmativne akcije”, rekao je Dinoša.

On je naveo da je predlog DUA jedinstven i da su išli u pravcu nalaženja mehanizma koji bi važio za sve nacionalne manjine u Crnoj Gori i koji bi imao u vidu ustavno rješenje koje garantuje političko predstavljanje manjina na osnovama afirmativne akcije.

Sadašnji predlog, kako je rekao, za DUA nije prihvatljiv i neće ga podržati.

Dinoša je objasnio da bi i rješenjem da cenzus bude 0,7 odsto, manjinske stranke mogle ostati bez mandata, samo ako, druga manjinska lista osvoji duplo više glasova.

Time bi se, smatra Dinoša, stvorio prostor za unutrašnju utakmicu manjinskih subjekata.

“I time bi se profilisali najjači manjinski subjekti u Crnoj Gori, koji bi ulaskom u parlament bili kadri da porade na partnerstvu sa demokratskim snagama u Crnoj Gori i demokratskom Vladom, u pravcu unaprijeđivanja demokratskih i ukupnih procesa u državi”, ocijenio je on.

Prema njegovim riječima, druge manjinske stranke zasad nemaju takav pristup.

On je kazao da, na osnovu kontakata sa određenim predstavnicima nacionalih manjina, smatra da bi i oni bili spremni da podrže predlog DUA i da bi time jasno bilo stavljeno do znanja jačim državnim parlamentarnim strankama šta traže nacionalne manjine u Crnoj Gori.

“DUA je ubijeđena da je njen predlog na fonu specifičnosti Crne Gore, ali i evropskih i demokratskih standarda”, zaključio je Dinoša.

Izvor : MINA
Vijesti

 

1