Kako objasniti paradoks da se Ulcinj ubraja u nerazvijene opštine

May 25, 2011   | news

Statistika stagnacije iz minulih vremena
Ulcinj je jedna od rijetkih opština u kojoj nije naročito teško zaključiti šta nas čeka i u kom pravcu se razvojno usmjeriti, jer su prirodni, prostorni i klimatski uslovi i resursi sjajna osnova koju nijesu ugrozili stihijski investicioni zahvati – kaže gradonačelnik Gzim Hajdinaga

ULCINJ – Prema statističkim parametrima, jedna od resursima najbogatijih, formalno pripada krugu nedovoljno razvijenih crnogorskih opština. Ulcinjani, međutim, vidljivo je to na svakom koraku i u gradu i u njegovom užem zaleđu, žive znatno udobnije, a komunalna i socijalna infrastruktura nijesu za upoređivanje sa sredinama koje su i statistički i suštinski nerazvijene.

Otkud onda paradoksalna statistika, objašnjava gradonačelnik Gzim Hajdinaga:

– Neke ranije godine, odnosno vremena u kojima je čitav crnogorski, pa i širi prostor bio u brojnim nevoljama, učinila su svoje, a prilično duboki tragovi ostali su i u Ulcinju. Nekada najturističkiji grad u Crnoj Gori, sa izdašnim prirodnim resursima i najvećim hotelskim kapacitetima, prolazio je tada kroz teška iskušenja. Ukupnim prilikama i negativnim trendovima doprinijela je i možda ne naročito uspješna privatizacija nekih privredno-turističkih preduzeća.

Kuda dalje

Na primjer, pojedini svojevremeno veoma uspješni hoteli danas nažalost nijesu niti mogu biti dio dobre turističke ponude i objektivno su svojevrsna prepreka intenzivnijem razvoju. Pitanje njihove valorizacije još je otvoreno, no i u toj lošoj činjenici ima nečeg dobrog.

Ulcinj je, mišljenja je Hajdinaga, jedna od rijetkih opština u kojoj nije naročito teško zaključiti šta nas čeka i u kom pravcu se razvojno usmjeriti. Prirodni, prostorni, pa i klimatski uslovi i resursi sjajna su osnova koju nijesu poljuljali stihijski investicioni zahvati, pa je prostor najvećim dijelom ostao najjača karika u budućem razvojnom lancu cijelog ulcinjskog kraja. Sačuvan je, srećom, i sa ekonomskog, socijalnog, ekološkog, pa i urbanističkog stanovišta.

Godine rekorda

Stvarna vrijednost te činjenice u cjelosti će se spoznati donošenjem i usvajanjem prostornog, a u saglasju sa tim temeljnim dokumentom, i pratećih planova i odgovarajućih studija o lokacijama. Dodatno su i smjernice Vlade Crne Gore prepoznale ogroman potencijal te vrste, pa je za izradu plana upravo Vlada izdvojila oko milion eura. Neupitna je i raznovrsna podrška ostalim projektima, kako bi se što efektnije i efikasnije valorizovali ulcinjski potencijali.

Do tada, u Ulcinju se radi što se može, a Hajdinaga cijeni da je urađeno mnogo, naročito potcrtavajući aktivnosti ovdašnjih turističkih djelatnika. U opremanje i znatno podizanje kvaliteta u privatnim pansionima, malim i srednjim hotelima, uložen je ogroman trud i dosta novca, pa je prošle godine zabilježena rekordna turistička posjeta u odnosu na prethodnih 20 godina. Evidentan je povratak gostiju sa tradicionalnih zapadnoevropskih tržišta, a jedinstveni nastup na sajmovima doveo je i nove turiste koji su Ulcinj doživjeli kao poželjnu destinaciju. Poslije dosta godina, prošlog ljeta su na ulcinjskoj rivijeri masovno boravili i gosti iz Bosne i Herecegovine.

Veoma dobre najave stižu i kada je riječ o ovogodišnjoj sezoni. Ulcinj će, prema do sada raspoloživim informacijama koje stižu iz turističkih agencija, ali i iz hotelskog preduzeća „Ulcinjska rivijera“, zabilježiti nove rekorde. Logistika lokalne uprave se podrazumijeva, a to potvrđuje i gradonačelnik Hjadinaga.

Radomir Tomić
Pobjeda

YouTube Preview Image