U Valdanos zabranili ulaz na plažu

May 28, 2011   | news

Mještani ogorčeni ponašanjem ministarstva odbrane u slučaju “Valdanos”
Turistička sezona zvanično je počela 1. maja, ali mještani i turisti koji posjete Ulcinj, ne mogu uživati u čarima plaže u uvali Valdanos. Kapiju nekadašnjeg vojnog odmarališta čuva obezbjeđenje koje ne dozvoljava ulaz. Mještani su ogorčeni zabranom ulaska jer smatraju da su plaže javno dobro i da niko nema pravo da im ograniči pristup.
– Sramotno je da Ulcinjanima nije dozvoljeno da dođu na dio obale koji pripada opštini. U istoriji nije poznato da se nešto slično ikada desilo. Tokom maja mnogi su mještani sa porodicama pokušali da uđu u Valdanos, ali ih je uvijek čekala zatvorena kapija i informacija da se dalje ne može. Brojni turisti bili su iznenađeni zašto nije dozvoljen ulazak u najljepšu uvalu Jadrana. Apelujemo na nadležne u državi i lokalnoj samoupravi da urgiraju da se povuče ova sramna odluka i da se narodu koji želi da uživa u čarima plaže dozvoli pristup bez ikakvog uslovljavanja – kažu mnogobrojni mještani.
Punkt na ulazu u Valdanos posjetio je juče i novinar „Dana” koji je zatekao otvorenu kapiju. Službenik obezbjeđenja koje čuva ulaz 24 sata potvrdio je da se na plažu ne može i dodao da će ulaz biti moguć tek u julu. Kako „Dan” saznaje odluku da se ograniči pristup uvali Valdanos donijelo je Ministarstvo odbrane. Iz kojih razloga nije poznato odnosno javnosti nije saopšteno. U nekadašnjem vojnom odmaralištu osim oronule infrastrukture, napuštenih bungalova i avetinjski praznih objekata (recepcija, samoposluga, restoran) sada nema ništa. Sve je manje ili više zaraslo u korov i teško da bi iko mogao da pomisli da je prije samo nekoliko godina ovo mjesto vrvilo od turista. Ekološke organizacije uputile su nedavno pismo Ministarstvu odbrane, u kome su tražile da se ukine zabrana ulaska u uvalu i ponudile da organizuju akciju čišćenja i uređenja tog prostora. Pomoćnik ministra za materijalne resurse pukovnik Rifet Kosovac odgovorio je NVO, da je ministarstvo spremno da ukine zabranu pod uslovom da se obezbijede protivpožarna zaštita, čišćenje plaže i odvoz smeća. Ministarstvo odbrane podržalo je inicijativu nevladinog sektora za akciju čišćenja ponudivši da u njoj učestvuje i VCG koja će kako je najavljeno početkom juna u Valdanosu izvršiti protivpožarno uređenje. Jedan od autora projekta „Međunarodni ekološki centar – Valdanos” Mustafa Canka ističe da je u opštem interesu je da se što prije otvori kapija u Valdanosu kako bi turisti i mještani nesmetano mogli da koriste plažu. – Vjerujemo da je nadležno ministarstvo spremno da to učini, posebno u situaciji kada je ono jedino odgovorno za upravljanje tim prostorom. Nadamo se da će i opština dati svoj doprinos tako što će JKP obavezati da odvozi otpad, a Vatrogasnu jedinicu da obezbijedi zaštitu od eventualnog požara. Najbolje je bilo, u svakom slučaju, da je JPMD tu plažu dalo u zakup da neko može da je održava i uredi – smatra Canka.

Pobrkane  nadležnosti
Pojedini državni organi, po svemu sudeći, nisu upućeni u problematiku Valdanosa, odnosno nisu sigurni šta je i u čijoj nadležnosti. U JP za upravljanje morskim dobrom nisu bili informisani o pomenutom problemu sa plažom. Rečeno nam je da je taj dio obale u nadležnosti JPMD, ali da se s obzirom na to da kupalište nije bilo na tenderu za zakup, za sve druge informacije, pa i one u vezi sa zabranom ulaska, obratimo Ministarstvu održivog razvoja i turizma. Iz kabineta ministra Predraga Sekulića sugerisano nam je da se obratimo turističkoj inspekciji u kojoj su nam rekli da nije moguće da je na neku plažu zabranjen ulaz i da će sprovesti inspekcijski nadzor.

Izvar : DAN

YouTube Preview Image