Brčkanje na Adi Bojani

June 12, 2011   | news

Foto - NOVOSTI

Vraćaju se gosti iz Nemačke, sve više i crnogorskih nudista. Na peskovitoj plaži nikada nema gužve koja bi zasmetala probirljivim gostima.
SVE je isto samo se obale menjaju. Pomalo neobično, ali istinito: iz godine u godinu sa novim rukavcima i malo pomerenim granicama, koje postavlja priroda, ostrvo Ada kod Ulcinja dočekuje stare i nove goste, koji ne menjaju navike: brčkanje u bistrom moru u Evinom kostimu.

I ovog juna, u jedinom nudističkom naselju na južnom Jadranu, zajedno su strani i domaći gosti. Nemci i Crnogorci, turisti iz Srbije, Poljske, Češke, Rusije…

– Vraćaju nam se nemački nudisti, koji su do raspada SFRJ bili glavni gosti – kaže Ana Živanović, pi-ar HTP „Ulcinjska rivijera“, koja gazduje nudističkim kompleksom Ada Bojana. – Novina je to što je ovde sve više Crnogoraca, koji uglavnom važe za stidljiviji svet. Naročito su popularni vikend – aranžmani, koji obuhvataju dva noćenja i doručak za 30 evra, koje koriste domaći nudisti.

Tišinu, koje je ovde u izobilju, i koja uz netaknutu prirodu najviše mami Evropljane umorne od urbanog ludila, remete samo gosti po sopstvenoj želji. Nudi im se uživanje u jedrenju, paraglajdingu, vožnja „zmajevima“, igranje tenisa, ali i jahanje. Decenijama već početkom sezone stižu konji iz ergele porodice Urošević iz Smederevske Palanke. Neobičnu zabavu na goloj Adi počeo je deda Mikica, nastavio unuk koji je poneo njegovo ime.

– Početak je sezone, ovde boravi stotinak turista, a možemo da ugostimo i šest puta više – objašnjava Ana Živanović. – Ovde nikada nema gužve koja bi zasmetala probirljivim gostima. Najave su odlične za glavnu sezonu, tako da će već krajem meseca naši bungalovi biti znatno puniji.

Prvi domaćin Ade, iskusni turistički radnik Luiđ Noc Martini, šetajući s nama po ostrvu u obliku trougla, podseća da je manje-više sve isto kao pre četiri decenije kada su ovde stigli prvi nudisti. Istina, svake godine bungalovi, restorani i ostali objekti se renoviraju, ali još ništa od novog, skupog kompleksa na Adi. Raspisivani su i ponovo najavljivani tenderi za izgradnju 2.500 postelja u modernim hotelima, ali strani investitori još nisu zagrizli.

– Bilo je interesovanja. Jedan bogati Nemac hteo je da kupi deo ostrva na kojem se nalaze vremešni bungalovi, ali je negde zapelo – veli Noc Martini. – Kao meštanin koji pamti vreme kada su gosti pili vodu iz Bojane, smatram da ovaj dragulj ne treba pritisnuti neboderima. Prizemlje plus sprat, osimšljeni sadržaji koji će leći u još netaknutu prirodu, bio bi pun pogodak. Verujem da će nadležni naći dobre partnere i da će Ada postati evropski nudistički centar.

Ada je decenijama imala stalne goste, uglavnom Nemce. Već godinama ima stalne posetioce, mahom iz Srbije. Ovde „akumulatore“ redovno pune Srđan Todorović, Furda, Mirjana Karanović, Dejan Savićević, Srđan Dragojević, Katarina Radivojević, Mima Karadžić, Emir Kusturica, Goran Marković, Danica Maksimović, Olja Bećković, Katarina Žutić, Tihomir Arsić, Branislav Lečić…

– Na Adi se ljubav ostvaruje na prvi pogled, a onda dugo traje. Rekla bih i da dobija na intenzitetu. Divlja lepota koja treba urbanom čoveku kao hleb nasušni mami i zavodi. Tog su mišljenja i stranci i naši ljudi – kaže Ana Živanović, uz napomenu da o lepotama Ade bolje od bilo kojih prospekata govore oni koji su ovde već ljubili more.

POLUPANSION 40 EVRA

U PREDSEZONI smeštaj na Adi staje 24, a u glavnoj sezoni polupansion košta do 40 evra. Gostu se nude tri vrste smeštaja: L sa 70 soba, A sa 170 i B sa 46 soba, pa cene zavise od komfora. Za kafu u restoranima valja dati evro, toliko košta i lozovača, koka-kola je 1,5, a pivo dva evra.

Naplaćuje se i ulaz na Adu (pet evra za automobil, evro po putniku i dva za pešake), ali je upravo u vreme posete reportera „Novosti“ reagovala turistička inspektorka Tatjana Šljivančanin, najavljujući i prijave jer „zakon o turizmu izričito zabranjuje ulaznice za kupališta“.

NASTALA U 19. VEKU

OSTRVO Ada, koje s dve strane zapljuskuje reka Bojana, a s treće more, površine je 600 hektara. Sitnozrnasta peščana plaža duga je 2.880 metara. Ostrvo je, prema predanju, nastalo u 19. veku. Na dva spruda na samom ušću Bojane nasukao se brod „Merito“. Kako njegovi vlasnici nisu mogli da se dogovore kako će ga izvući iz vode, „Merito“ je tu ostao večno zarobljen. Preko njegove olupine reka je gomilala nanose stvarajući ostrvo.

S. GREGOVIĆ – Č. PRELEVIĆ
NOVOSTI


YouTube Preview Image

2