Netačni podaci iz popisa stanovništva za opštinu Ulcinj

June 14, 2011   | news

SAOPSTENJE ZA JAVNOST

Ulcinj, 14.6.2011
Nr:  122 /11

NETAČNI PODACI IZ POPISA STANOVNIŠTVA ZA OPŠTINU ULCINJ

Objavljivanje prvih rezultata popisa stanovništva koji je održan od 1-15-tog aprila ove godine, otvara neke dileme za diskusiju.

Proizilazi da je za prethodnih osam godina u ukupnoj populaciji  u Crnoj Gori došlo do simboličnog porasta za oko 5000 stanovnika. Ali analizom objavljenih podataka za opštinu Ulcinj, tačnije za naselja u Opštini, primjetili smo neke neregularnosti koje potvrdjuju da ovaj popis ima numeričkih netačnosti i ne predstavlja realno stanje broja stanovnika u ovoj Opštini. Nema dileme da za ove postupke odgovornost pada na Opštinsku popisnu komisiju ali i na MONSTAT, jer su oni obradjivači podataka.

Iz objavljenih podataka proizilazi da osim naselja Možura koje je bilo nenaseljeno u 2003.god., ovoj kategoriji su, na zadnjem popisu,  dodata i naselja Medjureč, Salc i Kaliman.

Ali na osnovu informacija na terenu, očito je da je ta informacija netačna, jer Kaliman ima 5 stanovnika.Salc 4 stanovnika i Medjureč 2  stanovnika. Posumnjali smo, takodje, i u podatke koji se tiču naselja Draginje, gdje objavljeni podaci bilježe 72 stanovnika, ili manje za 91 stanovnika što je 55.82% u odnosu na 2003.godinu. Jedan ovakav podatak se ne slaže sa stanjem na terenu, jer nije bilo razloga za ovakvo smanjenje broja, pošto nije bilo migracije stanovnika za ovih osam godina.

Da bi otklonili svaku dilemu uradili smo detaljan popis stanovnika ovog naselja i došli do broja od 134 stanovnika ( vidjeti registar stanovnika sa imenima i prezimanima), odakle proizilazi da je brojka koje je data od MONSTATA nerealna, jer je broj veci  za 62 stanovnika ili 46.26%.

Osim ovih naselja, analizirali smo i evidentirali broj stanovnika još jednog naselja, a to je naselje Šas. Prema objavljenim podacima proizilazi da Šas ima 239 stanovnika, dok je naša evidencija na terenu potvrdila da je taj broj veći, to jest, da ima 271 stanovnika, dakle za 32 stanovnika više od broja koji daje MONSTAT.

Samo podaci za ova naselja demantuju  ukupan broj stanovnika za opštinu Ulcinj  od 20265 stanovnika, koji treba da bude veći, makar za  104 stanovnika verifikovanih imenima i prezimenima, daklje 20369, a taj broj je veći za 79 stanovnika u poredjenju sa 2003. godinom.

Mi smo u postupku evidentiranja i drugih podataka, kao što su slučajevi neevidentiranja od strane popisivača, nekih članova familjije koji se nijesu zatekli tu, a odnosi se uglavnom na studente. Takodje nijesu evidentirani i neki članovi domacinstva koji su se zatekli u inostranstvu i ulaze u ketegoriju diaspore.

Mislimo da ovi podaci koji se odnose na opštinu Ulcinj nijesu usamljeni, već mislimo da postoje i druge netačnosti i u drugim sredinama u Crnoj Gori, dakle ne samo tamo gdje žive Albanci, već i pripadnici drugih naroda, ali to mora da se istražuje.

Naredne aktivnosti posvećene popisu stanovništva održaćemo nakon objavljivanja podataka o nacionalnoj, jezičkoj i vjerskoj strukturi stanovništva, a to se očekuje nakon 15-tog jula. Nadamo se da ćemo do tada imati i podatke o stanovnicima Crne Gore u dijaspori, iako će ti podaci biti dati samo kao brojke, dakle bez nacionalne, jezičke i vjerske strukture, što je nedostatak ovoga popisa stanovništva.

Služba za informisanje Force