Mentor Llunji: Prostorni plan, tajna samo za Ulcinjane

June 16, 2011   | news

U narednim danima ocekuje se javna rasprava za prednacrt Prostornog Plana Opstine Ulcinj.

Malo je gradjana koji su upoznati sa sadrzinom i nacinom izrade najvaznijeg Planskog dokumenta Opstine.Ne moze se govoriti o bilo kakvoj transparetnosti kao I o ucescu gradjana I lokalnog stanovnistva u procesu planiranja, sto je I zagarantovano Zakonom o uredjenju prostora I izgradnji objekata, Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi, koju je Crna Gora ratifikovala posebnim zakonom ( “Službeni list CG – MeÄ‘unarodni ugovori”, br. 5/2008 od 7.8.2008. ), a takodje to je i jedan od vaznijih uslova modernog prostornog planiranja.

Ministarstvo odrzivog razvoja I turizma koje je nosioc izrade ovog plana svoju transparetnost manifestuje tako sto nije naslo za shodno da blagovremeno organizuje barem jedan okrugli sto,panel diskusiju I na taj nacin Plan priblizi gradjanima ali ujedno I zelje gradjana priblizi planu. Ministarstvo je usvojilo drugi pristup, krajnje konzervativan, da plan dobije svoj nacelni oblik pa tek onda da ga prezentuje gradjanima.Sta vise Opstina Ulcinj nece biti u mogucnosti niti da usvoji a ni odbije Plan.Plan ce usvojiti Vlada Crne Gore na osnovu sporazuma sa Opstinom Ulcinj.

S druge strane Opstina Ulcinj se ponasa potupno nezainteresovano i indiferentno prema ovom ali I svim ostalim planovima, kao da se oni ne rade za ovu opstinu.Od pocetka nije ulozila ni najmenjeg truda da ovaj Plan izgradi zajedno sa gradjanima I odlucila je da postane losa kopija Ministarstva kad je u pitanju strategija neinformisanja u vezi izrade plana, strategija koja se nastavlja se sa istim intenzitetom I bez Ikakvog osjecaja I potrebe za dodadnim pojasnjenjima.Netrasparetnost opstinskih organa je dostigla taj nivo da se cak I javni ugovori potpisani sa obradjivacima planova tretiraju kao polu-tajni .

Kao Predsjednik Odbora za Prostorno Planiranje I Komunalne Djelatnosti Skupstine Opstine, pokusao sam da organzujem formiranje monitoring grupe ( Savjet ) koja bi pocela da funkcionise prije donosenja prednacrta za Prostorni Plan, sto je I predvidjeno Sporazumom Vlade I Opstine ( tacka 3. Vlada I opstina su saglasne da se obrazuje Savjet za pracenje izrade plana , kao I izvrsni tim, koji ce odluke donositi konsenzusom ), ali nazalost ova inicijativa je blokirana od strane nepojmljive birokratije I krajnje iskljucujuceg mentaliteta koji evo vec 5 godina vlada u Opstini.

Zahvaljujuci ovoj neobjasnjivoj letargiji u domenu prostornornog planiranja, i ovaj Plan ce biti ‘zatvoren’ za ulcinjane sve dok ne uzme svoj konacni oblik bez ucesca domacina kuce – lokalnog stanovnistva I njihovih predstavnika.

Mentor Llunji
YouTube Preview Image