Zeleni korak: Svi zajedno da nađu najbolje rješenje za Valdanos

July 5, 2011   | news

(Foto: S.ADROVIĆ)

Ulcinjska nevladina organizacija (NVO) Zeleni korak saopštila je danas da je začuđujuća brzina kojom Savjet za privatizaciju i Tenderska komisija za turizam žele riješiti slučaj Valdanos, makar to radili, kako su naveli, na način koji ne dolikuje vremenu i prostoru.

“A vrijeme je takvo da zahtijeva poštovanje domaćih propisa, zakona, nadasve Ustava koji kaže da je Crna Gora demokratska, građanska, socijalna i ekološka država. A prostor Valdanosa, uključujući i Maslinadu, je ulcinjska istorija, tradicija, identitet, kulturna i duhovna vrijednost, ognjište, kuća-svetinja, i naravno mediteranska osobenost”, kaže se u saopštenju.

Izvrni direktor te NVO Dželal Hodžić je nadležnima iz Savjeta i Tenderske komisije poručio da, ako imaju potrebno znanje, viziju, argumente, dođu u Ulcinj da sa vlastima i opozicijom, maslinarima, civilnim sektorom, ekspertima, biolozima i ekolozima, nađu najbolje rješenje.

“Jer je ono što vi mislite uraditi prosto neodrživo. Neodrživo je i postojeće stanje, zakatančeni Valdanos, a masline se suše i propadaju i svi smo gubitnici”, poručio je Hodžić.

Iz te NVO su ocijenili da, umjesto da se djeluje postepeno, transparentno, demokratski, preskače se vrijeme i potcjenjuje prostor. “Marginalizuje se lokalna vlast, ne uvažavaju evropski standardi i konvencije, iritiraju i diskriminišu građani, raniji vlasnici i njhova volja”.

Navodi se da moderna svjetska turistička misao i praksa preferira integralno upravljanje turističkim resursima na lokalnom nivou što, kako se dodaje podrazumijeva učešće svih struktura društva.

“A Arhuška konvencija preferira učešće građana u donošenju takvih odluka kako bi benefite prije svega ono uživalo. Sve se to prenebregava u slučaju Valdanos. Najkraći put nije i najbolji, kaže narod”, poručili su iz Zelenog koraka.

Hodžić je kazao da Valdanos ima 350 hektara, od čega na Maslinadu otpada oko sto.

“Upravo tu, po Studiji lokacije, treba betonirati preko sto hiljada metara kvadratnih!? Rečeno je takođe da se masline neće dirati, ali će se presađivati na druge lokacije, dok će se maslinarima ponuditi da oni budu najamnici-čivčije na svojim imanjima, govori se o “prihranjivanju plaže”, naveo je on.

Hodžić smatra da će se sprovođenjem zakona i poštovanjem prava građana naći optimalno rješenje.

“A ono se možda krije u formiranju Međunarodnog ekološkog centra Valdanos. Argumenti za to postoje i oni su pred vama. Kontraargumenti nijesu poznati”, zaključio je Hodžić.

Vijesti / MINA

1