Crnogorski turizam: Gostiju nešto više, ali je potrošnja slabija

July 11, 2011   | news

PODGORICA – Iako se crnogorski političari nadaju da će ovogodišnja turistička sezona popuniti državnu blagajnu, izgledi za to su slabi. Doduše, ovih dana u Crnoj Gori je gostiju nešto više nego prošle godine, ali je potrošnja slabija.
U crnogorskoj vladi su poslovično optimisti. Ministar održivog razvoja i turizma Predrag Sekulić ne sumnja da će sve ono što je planirano, od broja noćenja do ostvarenog prihoda, biti i ostvareno.

„Pa i više od toga“, ističe on i navodi kako je „turistički proizvod Crne Gore iz godine u godinu sve kvalitetniji, usluga sve bolja, a cijene sve korektnije“.

No, ono što se događa ovih dana na crnogorskom primorju ne poklapa se u potpunosti s riječima i željama crnogorskih političara.

„Broj gostiju je neznatno veći nego prošle godine, ali ne i promet“, kaže turistički analitičar Miloš Bigović i izražava uvjerenje da će stoga i ova sezona proteći kao prethodne.
„Smatram da rezultati neće biti spektakularniji u odnosu na bilo koju raniju sezonu. Dakle, bit će izražena sezonalnost, što znači da će sama sezona trajati vrlo kratko, a turistička potrošnja će biti za stupanj niža. Mislim da predsezona i ovaj blagi početak glavne sezone to najbolje potvrđuju“, ocjenjuje on.

Isti je stav direktora budvanske agencije „Ekskluzivturs“ Vukašina Ćulafića, koji ističe da je predsezona podbacila, osim u nekoliko hotela, i da će taj minus biti teško nadoknađen. On kaže da je zabrinut ukupno malim brojem gostiju iz Zapadne Europe, posebno Njemačke, koji su u Crnoj Gori još uvek sinonim za strane turiste.

„Ali, situacija ide uzlaznom linijiom. Imamo neka obećanja. Ja se nadam da će se ona održati, da će gosti koji dolaze preko turoperatora ’Neckerman’ iduće godine slijetati na aerodrom Tivat, i imamo obećanja da će DRV (Udruga njemačkih agencija za prodaju smještajnih kapaciteta op.a.) krajem iduće godine održati kongres u Crnoj Gori, što bi se vrlo pozitivno odrazilo na sezonu 2013. A sve dok ne vratimo Nijemce na Tivat ili Podgoricu, bit će to samo simulacija turizma“, tvrdi on.

Zato se, kako zaključuje Ćulafić, mnogo više sredstava, napora i znanja ubuduće mora uložiti u promidžbu na njemačkom tržištu, kao i na jačanju atraktivnosti crnogorske turističke ponude.

Izvor: Deutsche Welle
YouTube Preview Image