Gostiju mnogo, para malo

July 12, 2011   | news

Zvanični podaci o broju noćenja pokazuju da je na ulcinjskoj rivijeri sezona veoma dobra. Gostiju je za čak za 30 odsto više nego lani, a u hotelima dva puta više. I struktura je znatno izmijenjena u odnosu na prošle godine: mnogo je više turista iz Srednje Evrope. Poljaci, Slovaci i Česi, mogu se viđeti na svakom koraku. Najmanje je, međutim, onih koje Ulcinjani najviše vole i na koje uvijek pomisle kada je turizam u pitanju: Njemaca.

ZONA: Ono što je za sve koji u Ulcinju žive od ove privredne grane, odnosno za 80 odsto stanovništva važno, jeste da je sezona ove godine počela desetak dana ranije nego prethodnih. Pune plaže, zastoji u saobraćaju, gužve u prodavnicama i kafićima svjedoče o tome da je gostiju bar tri puta više od registrovanog broja. Da bi se izbjegao kolaps u saobraćaju i da bi se pješacima omogućila nesmetana šetnja, već 15. juna dio puta od Čaršije prema Maloj plaži, kao i taj dio grada pretvoreni su u pješačku zonu. No, pitanje je koliko će biti gostiju manje u avgustu, posebno onih iz Bosne i Hercegovine i sa Kosova, jer će sveti muslimanski mjesec posta ramazan, ove godine početi upravo 1. avgusta. Možda se taj pad, ipak, nadoknadi u septembru. Hiljade gostiju uglavnom s Kosova stižu u Ulcinj i vikendima izvan sezone, autoputem preko Albanije. Iz Prištine se u Ulcinj ugodno putuje za četiri sata. Više je, kako se slažu turistički radnici u toj opštini, za ulcinjski turizam značio taj autoput nego sve investicije države u protekle dvije decenije. Mjera njezinih neuspjeha jeste upravo tužno stanje puta od Ulcinja prema graničnom prijelazu Sukobin, koji u sezoni svakodnevno pređe preko deset hiljada vozila!

POSAO: ,,Dosadašnji tok sezone pokazuje da najbolje posluju oni koji poslu najozbiljnije pristupaju, oni koji su spremni posvetiti se turizmu od juna do septembra gotovo 24 sata na dan. Turizam danas nije samo nauka, već i zanat, posvećenost, ljubav “, kaže za Monitor jedan od najpoznatijih turističkih radnika u toj opštini Džaudet-Džo Abazović.

 

Pročitaj vijest do kraja >> Monitor Online >> Mustafa CANKA

YouTube Preview Image