Ada Bojana slavi 38. rođendan

July 13, 2011   | news

Nudistički centar “Ada Bojana” prve nudiste je ugostio 13. jula davne 1973. godine. Saznajte na koji neobičan način je nastala Ada Bojana i šta nam sve danas nudi.
1. Nudistički hotel je smešten na ostrvu pored same plaže gde se reka Bojana uliva u Jadran pa se posetioci mogu kupati i u moru i u reci.

2. Nudistička plaža duga je skoro 3 km, a površina ostrva je 5,6 hektara. Daleko od ulične buke u atmosferi potpuno različitoj od ostalih turističkih mesta na Jadranu, Ada je mesto u koje se posetilac obično zaljubi pri prvom dolasku.

3. Obale Ade nisu konačne, već su iz godine u godinu drugačije izvajane – sa stalnim pomeranjem obala i granica, sa novim rukavcima i novim izgledom plaže. Ostrvo Ada Bojana je u obliku trougla. Dve strane zapljuskuje reka Bojana, a treću – more.

4. Ulcinjski pesak je lekovit jer u u svom hemijskom sastavu sadrži oko 30 mineralnih sastojaka od kojih su neki vrlo retki, a biološki veoma aktivni. Sadrži radijum, uran, torijum u malim količinama što ga čini pogodnim za primenu u medicinske svrhe naročito kod oboljenja kičme, reumatizama, diskopatija, stanje nakon sportskih povreda.

5. Cene na Adi su više nego pristupačne- polupansion u špicu sezone se kreće od 33 do 40 eura za polupansion, a cene u vanpansionu su najjeftinije na čitavom crnogorskom primorju: cena kafe je 1 euro, koka kola košta 1,5 euro, čašica loze 1 euro, a kompletna večera koja podrazumeva vrhunsku ribu prve kategorija sa predjelom i dezertom se može pojesti po ceni od 20 eura po osobi u bilo kom od vrhunskih restorana na Adi.

6. Ostrvo je nastalo na veoma neobičan način. Prema predanju, u 19. veku u blizini dva spruda, na samom ušću Bojane, nasukao se brod «Merito». Kako se vlasnici broda nisu mogli dogovoriti oko načina na koji će ga izvući iz zagrljaja mora, brod je ostao večno «zarobljen». Preko olupine broda reka je gomilala nanose i tako se rodilo ostrvo za koje se može reći da je delo i prirode i čoveka.

7. Nudistički centar “Ada Bojana” prve nudiste je ugostio13. jula davne 1973. godine. Danas Ada Bojana raspolaže sa tri vrste smeštaja (sobe tip A, B i L) koje su ukupnog kapaciteta 600 kreveta. Ada Bojana je kategorisana sa dve zvezdice. Hotelski kompleks je smešten u jugozapadnom kraku ostrva, a svojim prisustvom niske građevine nisu ugrozile autentični ambijent. Do ostrva se nekada dolazilo splavom, a od 1984. godine Ada je sa kopnom povezana mostom.

8. Sportska ponuda je više nego bogata. Jedna od nezaobilaznih atrakcija u ponudi Ade i prepoznatljiv simbol ovog letovališta jeste jahanje konja. (sat vremena janjaha – 10 eura.) Za sport i rekreaciju gosti hotela mogu koristiti teniske terene (sat sa rentiranjem opreme: 7 evra danju tj. 10 evra noću). U ponudi su takođe teren za mali fudbal, teren za odbojku koji se nalazi na samoj plaži kao i stolovi za stoni tenis.
9. Ada Bojana je dugi niz godina „prestonica“ surfera na Jadranu. Predveče su i nebo i voda ušća Bojane prekriveni jedrima i kajtovima.

10. Prošle godine na Adi je ostvareno oko 24.000 noćenja. Najveći broj noćenja na Adi ostvarili su turisti iz Srbije – 33% od ukupnog broja. Prema broju posetilaca i ostvarenog broja noćenja slede gosti iz Nemačke, Češke, Rusije, Slovenije, Slovačke, Austrije… Poslednjih godina na Adi je značajno porastao broj posetilaca iz Crne Gore i BiH.

Izvor: B92

YouTube Preview Image