Saopstenje: Podatci o politickoj i materialnoj korupciji

July 14, 2011   | news

Lokalna vlast u Ulcinju je pocela da objelodani podatake o politickoj i materijalnoj korupciji koju je sama izvrsila u prethodnom period.

Konacno smo poceli da dobijamo izuzetno znacajne podatake o pravom stanju u opstini Ulcinj.

Ti podatci nisu mogli vise da se skrivaju,pa su odgovorni sami prilozili dio toga,kako bi oslusnuli reakcije javnosti i nadleznih republickih organa.

Tesko da moze neko vjerovati da za pet godina,u Skupstini opstine Ulcinj nije usvojen nijedan godisnji Program rada ntiti je usvojen ijedan izvjestaj o radu javnih preduzeca koje je osnovala ova Skupstina. Sada kada se najavluju strajkovi,kada se pripremaju otpusti radnika,kada se ne isplacuju plate zaposljenima,kada se vidi da su nadlezni republicki organi poceli da traze podatke,onda je to zabrinulo najodgovornije u opstini Ulcinj koji se polakao vracaju u stvarnost.

Sada se i gradjani mogu uvjeriti zbog cega su krili takve podatke.

– Od 1.170.000 EUR-a neizmirenih obaveza u 2009.god., do kraja 2010. god. neizmirene obaveze povecane su na iznos od 3.700.000 EUR-a ili 80% od ukupno ostvarenog budzeta za tu godinu. Od predvidjenih kapitalnih investicija godisnje je ostvareno do 10%. Dakle, nezkonito prikupljena sredstva od komunalija su utrosene nezakonito.

– Po prvi put je objelodanjen podatak o potrazivanjima koja opstina ima i ona iznose oko 3.800.000 EUR-a na ime poreza i taksi.

Dakle,nasi vlastodrsci su,u izbornoj godini iskoristili sve kako bi zadrzali vlast. Uradili su sve kako bi dosli do glasova koji im nijesu pripadli. Trosili su novac za nepredvidjene svrhe kako bi korumpirali nesretne birace koje su sada doveli na prosjacki stap. Ono sto je najcudnije je to sto se Skupstini podnosi nezakonit Zavrsni racun budzeta za 2010.god. ciji rebalans su vlastodrsci usvojili,vjerovali ili ne u 2011.god.

Sadasnja vlast je pokrenula postupak izdvajanja Komunalnog preduzeca u dva djela sa ciljem obzbjedjivanja vise direktorskih funkcija radi realizacije koalicionog sporazuma a ne radi obezbjedjivanja kvalitetnijih usluga gradjanima kako je to bilo predlozeno 2007.godine. Medjutim,procedura izdvajanja sadrzi i odredjenu dokumentaciju koja ima zapanjujce podatke: Komunalno preduzece ima dugovanja u iznosu od 1.757.000 EUR-a dok potrazuje oko 2.900.000 EUR-a. Ista situacija kao u lokalnoj upravi.

Zbog materijalne i politicke korupcije, lokalna vlast u Ulcinju nije upropastila samo lokalnu upravu vec i sva javna preduzeca.

Informativna sluzba Forca