Ulcinjani ugostili 100 hiljada turista

July 15, 2011   | news

Kosovski mediji pišu da turistička sezona u najjužnijoj opštini nikad nije bila bolja

Ako je vjerovati informativnom portalu „Koha net” sa Kosova u najjužnijoj crnogorskoj opštini trenutno se odmara oko 100 hiljada turista. Ne navodeći na osnovu kojih parametara se došlo do te brojke, taj elektronski medij navodi da se u Ulcinju uglavnom odmaraju turisti sa Kosova, iz Albanije, Makedonije i okolnih zemalja, ali da ima turista i iz Njemačke, češke i Poljske. I zvanični podaci o broju noćenja pokazuju da je na ulcinjskoj rivijeri sezona veoma dobra. Gostiju je čak za 30 odsto više nego lani, a u hotelima dva puta više. U odnosu na prošle godine i struktura gostiju je značajno promijnjena pa je mnogo više turista iz srednje Evrope. Poljaci, Slovaci i Česi mogu se vidjeti na svakom koraku.
Plaže su pune, a zastoji u saobraćaju, gužve u ugostiteljskim objektima i trgovinama svjedoče o tome da je gostiju bar tri puta više od registrovanog broja. „Koha net” prenosi i riječi predsjednika opštine Gzima Hajdinage koji kaže da su se optimističke najave prije sezone počele ostvarivati.

– Bili smo u pravu kada smo najavljivali uspješnu sezonu koja je već materijalizovana. Ulcinj je i dalje omiljena destinacija turista sa Kosova, iz Albanije, Makedonije ali raduje nas i broj gostiju iz Bosne, Srbije, Poljske , Češke i Njemačke. Sezonu smo dočekali spremno i sve institucije, one usko vezane za turizam kao i državne reagovale su na vrijeme i na usluzi su građanima i gostima, kazao je Hajdinaga.
Izvršni direktor hotela “Mediteran”, Selatin Đeljoši kaže da su smještajni kapaciteti u Ulcinju, opremljeni komforom potrebnim da se ugodno provede odmor.
– Turistima su na raspolaganju luksuzni hoteli, mali hoteli, apartmani, opremljene sobe u privatnim kućama i motelima, sa cijenama za svačiji džep i ukus, prenosi „Koha net”. Direktor Turističke organizacije Ulcinj Ali Redža kazao je medijima sa Kosova da je Ulcinj pun turista te da je obala na Velikoj plaži prepuna kupača.
– Obično, vrhunac turističke sezone uslijedi posle 15. jula, ali ove godine postoji porast dovoljno veliki da mogu reći da je prvi dio sezone veoma dobar, može se reći odličan – kaže Redža.

Na Sukobinu padaju rekordi

Na graničnom prelazu Sukobin prema Republici Albaniji tokom nedjelje padali su rekordi. U samo jednom danu službenici na graničnom prelazu registrovali su na ulasku, odnosno izlasku iz Crne Gore, preko 12 hiljada putnika i pet hiljada autoobila. Neopisive gužve ipak nisu iznenadile nadležne državne organe, koji su iako zatečeni velikim brojem turista, koji su ulazili i izlazili iz zemlje, ipak uspjeli da izbjegnu višečasovne zastoje. Primjera radi, u odnosu na period od prije dvije godine bilježi se povećanje prelaska putnika za 118 odsto, dok je broj motornih vozila koji uđu ili izađu iz Crne Gore veći za 45 odsto. Rekordan broj putnika proteklih dana posledica je velike najezde turista sa Kosova, koji ove turističke sezone u Crnu Goru dolaze uglavnom preko Albanije, zbog kvalitetnije putne mreže (izgrađen novi autoput).

Izvor: DAN
YouTube Preview Image