Prosjaci će morati da napuštaju ulcinjske plaže

July 17, 2011   | news

Gzim Hajdinaga, gradonačelnik Ulcinja
Prosjaci i ulična prodaja svega i svačega najružnija su slika ovog grada

Prema podacima Turističke organizacije Ulcinja, u ovom gradu ljetuje oko 20.000 registrovanih gostiju što je 18 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Nažalost, među brojnim gostima našeg najjužnijeg grada ima i onih koji formiraju ružnu sliku o njegovim prelijepim plažama – prosjaci, ulična prodaja svega i svačega, prepuni kontejneri, problemi sa vodom, naročito u visokim zonama.

Ko nam je u kući?

Zato treba razumjeti Gzima Hajdinagu, gradonačelnika Ulcinja, koji nam je rekao da je na posljednjoj sjednici Vladinog kooordinacionog tijela za praćenje turističkih sezona u Crnoj Gori tražio od policije i drugih organa da se prosjaci, „dekor“ Ulcinja, vrate odakle su i došli.

– Među negativnostima ovogodišnje sezone je i to što ne uspijevamo da registrujemo tačan broj turista. Zbog toga gube i naša i državna kasa. Građani, koji izdaju svoje apartmane i sobe, treba da shvate da registracija turista svima donosi bezbjednost. Riječju, moramo znati ko nam je u kući, odnosno ko nam je u gradu, i u tome je uloga građana nezamjenljiva – poručuje Hajdinaga.

Prvi čovjek Ulcinja nije zadovoljan ni čistoćom u gradu iako hvali zaposlene u Komunalnom preduzeću.

On je svjestan da je teško održavati čistoću u jednom gradu čiji broj stanovnika u julu i avgustu sa 25.000 poraste na 125.000 ljudi. Zato apeluje na vlasnike restorana i lokala i druge sugrađane da se pridržavaju dogovorene satnice i smeće iznose samo u predviđeno vrijeme.

Vode ima-nema

Negativnoj slici Ulcinja doprinosi ulična prodaja svega i svačega, samokritičan je Hajdinaga. Doduše, 2006. godine ulična prodaja u ovom gradu je iskorijenjena, ali se „siva ekonomija“ ponekad može vratiti i za noć. Ipak, organi lokalne uprave su budni i ne dozvoljavaju da ulična prodaja i siva ekonomija cvjetaju na šetalištu ispred Male plaže, na Pristanu ili pod Starim gradom. Jedna od negativnosti koja brine gradonačelnika Ulcinja, a novijeg je datuma jeste nedostatak vode u visokim zonama.

– Ulcinj je grad koji sam sebe može da snabdijeva vodom, podsjeća Hajdinaga, ali od 13. jula imamo manjih problema, kaže on.

Kao i u drugim primorskim gradovima ovdje se bore i sa problemom buke. Međutim, za razliku od drugih primorskih gradova u centru Ulcinja muzika se gasi tačno u ponoć, kaže Hajdinaga. Ipak, na Velikoj plaži i u njenoj okolini može se pjevati i zabavljati do ranih jutarnjih sati.

– Tamo ne smetamo nikome i zbog toga naš grad s pravom nosi epitet grada koji živi 24 sata – kaže Hajdinaga.

Bezbjednost za svaku pohvalu

Iako samokritički govori o mnogim negativnostima Gzim Hajdinaga ima šta da pohvali u svom gradu.

– Bezbjednost nam je zaista za svaku pohvalu, kao i priliv turista. To najbolje potvrđuje i činjenica da je na graničnom prelazu u Sukobinu na današnji dan u odnosu na isti prošlogodišnji bilo oko četrdeset odsto više prolazaka. Raduje i što je sve više turista iz Njemačke, Mađarske, Rusije, Poljske, Ukrajine, Srbije i sa Kosova, što turistički radnici već tri godine pripremaju pravu sliku starog Ulcinja koja će privući još više gostiju – kaže Hajdinaga.

Izvor: Pobjeda

YouTube Preview Image