Ada, oaza za uživanje

July 20, 2011   | Bota

Turizam – Ulcinjski pijesak i temperatura mora do 27 stepeni – prava su atrakcija za turiste

ULCINJ – U plažnom baru na Adi Bojani, na ušću gdje se Bojana desnim krakom uliva u Jadran, veoma je živo ovih dana. Zgodne konobarice šetaju plažom i služe goste koji svoj koktel žele da popiju ispod suncobrana. U restoranu „Maestral“ na nudističkoj plaži – 200 metara dalje – Njemci se slade brancinom. Podnevno sunce „prži“, tamni ulcinjski pijesak se užario, a veliki broj prisutnih je u vodi jer temperatura mora ovih dana dostiže 27 stepeni. Najviše se čuje njemački, ruski, češki, srpski i slovenački jezik… Iz bara dopire zvuk soula, a iznenada se iz pravca Barbane pojavljuju četiri zgodne djevojke koje jašu konje. Za njima kaska malo ždrebe. Prizor kao nestvaran.

Pitamo ih da nam ispričaju za novine kakav je osjećaj jahati konja. Sve uglas odgovaraju: „Osjećaj je fenomenalan! Ovo morate svi da probate“.

Najbolje doba dana za jahanje konja na Adi je predvečerje – tada, u vrijeme zalaska sunca priroda se gotovo igra sa bojama. Nebo i more poprimaju ljubičastu, lila, crvenu ili narandžastu boju. Konji su potkovani da idu po pijesku i svake godine ih dovode iz Smederevske Palanke. Pripadaju ergeli porodice Urošević sa kojima Ulcinjska rivijera sarađuje više od tri decenije.

Predveče su i nebo i voda desnog prostora Bojane prekriveni jedrima i kajtovima, jer Ada je dugi niz godina „prijestonica“ surfera na Jadranu. Postoji više škola za surfere, ali najpoznatija i najstarija je Dragova škola – čuveni „Dragon project“. Ovaj Beograđanin od maja do septembra vrijeme provodi na ulcinjskim talasima. Sa Maestralom u leđima on vozi kajt, katamaran ili surfuje.

Drago Grubnić nam je govorio o osjećaju euforije i čiste sreće onoga koji ukroti talase. Iz godine u godinu sve je više zainteresovanih za sportove na vodi. Za kajtusrfing godine nijesu mnogo važne pa Dragovu školu pohađaju i učenici starijih razreda osnovne škole kao i oni u kasnim četrdesetim.

– Važna je volja, a osjećaj sreće svaki put kada surfujemo je neizostavan – kazao nam je Drago.

Za one koji nijesu dovoljno smjeli da kajtom „uhvate“ Maestral, Ada nudi mirnije sportove – tu su i teniski tereni, tereni za odbojku i mali fudbal kao i stolovi za stoni tenis. Tu je, naravno, i plaža duga tri kilometra – pravi izazov za one koji žele da steknu dobru kondiciju laganim trčanjem ili šetnjom.

A kako je sve počelo…

Prije skoro dva vijeka na ušću Bojane, između dva spruda, nasukao se brod Merito. Ovaj brod je imao više vlasnika i oni se nikako nijesu mogli dogovoriti kako će brod izvući iz zagrljaja mora. Niko tada nije ni slutio da će se na mjestu brodoloma roditi ostrvo. Brod je ostao nasukan, a preko njega je rijeka gomilala nanose i stvorila ostrvsku površinu od 5,4 kvadratna kilometra. Ana Živanović.

Najviše Njemaca

Na Adi ovih dana odmara 320 gostiju. Najviše je gostiju iz Njemačke, Srbije, Rusije i Slovenije i većina njih je došla posredstvom turističkih agencija. Posljednjih godina čarima nudizma sve više se prepuštaju turisti iz Crne Gore i BiH.

Pobjeda

YouTube Preview Image
Naturism, nudity, naturist beach, naturist hotel, naturist auto camp, ada bojana, montenegro, ulcinj, ulqini, ulqin, camping naturise, NATURIST CLUBS, The Nudist