Odmor u Crnu Goru – Ljetovanje u Ulcinj – Crna Gora,Ada Bojana

July 23, 2011   | news

Ulcinj je već trideset dana pun turista.Prema najnovijim nezvanicnim statističkim podacima, na Ulcinjskoj rivijeri odmara više od 60.000 turista. Od tog broja stranih je skoro 90 odsto, a više od polovine boravi u hotelima, kampovima i odmaralištima ali i u  privatnim smjestajem . Turistički poslenici ovog grada ne raspolažu podacima o broju neregistrovanih gostiju, ali se pouzdano zna da je među „ilegalcima“ najviše turista ima iz Kosova,Bosne i Hercegovine,Makedonije,Nemačke, Češke, Rusije, Slovenije, Slovačke, Austrije a manje ih ima sa podrucja Srbije.

Prema rijecima Ali Redže, direktorom Turističke organizacije Ulcinja, u jednom se  slaže – da je stanje na ulcinjskim plažama i kupalištima se iz dana u dan popravlja.

O naličju turističke sezone na ulcinjrskim plažama razgovarali smo još i sa Gzimom Hajdinagom,prema njemu Ulcinj ove godine nudi kvalitet više u svim segmentima turističke ponude. Zato treba očekivati da će julski nedostaci biti otklonjeni i da ćemo avgustovski turistički talas dočekati još spremniji.

Ne treba zaboraviti da turisti se i ovoga ljeta najčešće žale na muziku u „sitne sate“, smeće na ulicama i plažama, improvizovane štandove, na dilere soba i apartmana…

Njih treba očekivati već narednog vikenda, kažu hotelijeri uvjereni da će ovogodišnji avgust oboriti sve rekorde. U očekivanju avgustovskog turističkog talasa i uz nadu da će se otkloniti propusti treba podsjetiti da su najveći nedostaci julske turističke sezone – glasna muzika, smeće na plažama, šarenilo vanpansionske ponude, improvizovani štandovi, prodaja klasova, maslinovog ulja, raznih krema i kolača duž plaže, pretvaranje plaža i plažnog mobilijara u kuhinjske stolove…

Prema podacima Turističke organizacije Ulcinja, u ovom gradu ljetuje oko 25.000 registrovanih gostiju što je 18 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Nažalost, među brojnim gostima našeg najjužnijeg grada ima i onih koji formiraju ružnu sliku o njegovim prelijepim plažama – prosjaci, ulična prodaja svega i svačega, prepuni kontejneri, problemi sa vodom, naročito u visokim zonama.

Na drugoj strani, Ulcinjski hoteli su puni, pa se ko zna koji put pokazalo da na ulcinjskoj rivijeri treba graditi hotele, a istovremeno uvesti što više reda među izdavaoce soba. Tako se kretala turistička amplituda na Ulcinjskoj rivijeri, od minusa do rekorda,gde su u junu izostali gosti  u većem broju, dok je avgust  prebukiran. U poređenju s jun i juli,  sezonom 2010. godine, povećanje u proseku iznosi više od 30 odsto ili kao rekordne 2008. godine.

Ulcinjskii hoteli su popunjeni do poslednjeg mesta, a u privatnim kućama je isto. Vlasnici privatnog smeštaja u odnosu na isti period lane beleže povećanje izdavanja soba u iznosu od čak 40 odsto.

Cijene u Ulcinju

Ako vas ovih dana put nanese u Ulcinj, u objektima kategorisanim sa dvije zvjezdice možete naći krevet od sedam do 10 eura. Prenoćište u nekim ulcinjskim hotelima sa dvije zvjezdice može se naći za 15 eura.

Interesovaće vas vjerovatno i druge cijene. Cijene jela i pića su na nivou od prošle godine. Mala kafa u prosjeku košta jedan euro, a velika sa mlijekom 1,20, voćni sokovi su u prosjeku 1,50 eura, a prosječna cijena mesnog menija u restoranima je od 6 do 10 eura. Riblji meni je nešto skuplji i u restoranima iznosi 10 do 20 eura po osobi.

Bezbjednost za svaku pohvalu

Iako samokritički govori o mnogim negativnostima Gzim Hajdinaga ima šta da pohvali u svom gradu.

– Bezbjednost nam je zaista za svaku pohvalu, kao i priliv turista. To najbolje potvrđuje i činjenica da je na graničnom prelazu u Sukobinu na današnji dan u odnosu na isti prošlogodišnji bilo oko četrdeset odsto više prolazaka. Raduje i što je sve više turista iz Njemačke, Mađarske, Rusije, Poljske, Ukrajine, Srbije i sa Kosova, što turistički radnici već tri godine pripremaju pravu sliku starog Ulcinja koja će privući još više gostiju – kaže Hajdinaga.

Malo u šali, više u zbilji, na Crnogorskom primorju kažu da su tuđe nevolje spasle sezonu na ovom delu Jadrana. Veliki broj putnika iz Bosne i Hercegovine,Srbije, Makedonije, Rumunije,Polske, i drugih zemalja, umesto u Grčku, krenuo je na južni Jadran.

Sportska ponuda Ada Bojana

Sportska ponuda je više nego bogata. Jedna od nezaobilaznih atrakcija u ponudi Ade i prepoznatljiv simbol ovog letovališta jeste jahanje konja. (sat vremena janjaha – 10 eura.) Za sport i rekreaciju gosti hotela mogu koristiti teniske terene (sat sa rentiranjem opreme: 7 evra danju tj. 10 evra noću). U ponudi su takođe teren za mali fudbal, teren za odbojku koji se nalazi na samoj plaži kao i stolovi za stoni tenis.

Ada Bojana je dugi niz godina „prestonica“ surfera na Jadranu. Predveče su i nebo i voda ušća Bojane prekriveni jedrima i kajtovima.

Prošle godine na Adi je ostvareno oko 24.000 noćenja. Najveći broj noćenja na Adi ostvarili su turisti iz Srbije – 33% od ukupnog broja. Prema broju posetilaca i ostvarenog broja noćenja slede gosti iz Nemačke, Češke, Rusije, Slovenije, Slovačke, Austrije… Poslednjih godina na Adi je značajno porastao broj posetilaca iz Crne Gore i BiH.

VIDEO TV VIJESTI
YouTube Preview Image