FORCA: Nema pozitivnog pomaka za Albance

August 20, 2011   | news

Skupštinska većina i tri najjače opozicione partije nemaju iskrenu namjeru da usvoje izborni zakon, smatra poslanik FORCE Genci Nimanbegu, navodeći da u sadašnjem tekstu zakona za Albance nema nikakvih pozitivnih pomaka.

Kolegijum predsjednika parlamenta usaglasio je u četvrtak tekst izbornog zakona, a podršku su dale Demokratska partija socijalista, Socijaldemokratska partija, Socijalistička narodna partija, Nova srpska demokratija, Pokret za promjene, kao i Bošnjačka stranka u načelu.

“Albanci nemaju nikakvih pomaka u pozitivnom smjeru, tako da osjećamo da većina, na neki način, jedva čeka da isključi Albance iz prava koje su ranije ostvarivali u okviru izbornog zakona”, rekao je Nimanbegu agenciji Mina.

FORCA će, kako je kazao, zauzeti ozbiljan stav sa drugim predstavnciima albanskih partija u parlamentu i vidjeti da li ima mjesta za kompromis.

“Sagledavajući cijelu situaciju, mislimo da je to samo igra između većine u Skupštini i tri najjače opozicione partije i da nemaju iskrenu namjeru za usvajanje izbornog zakona i dobijanje datuma pregovora sa Evropskom komisijom”, naveo je Nimanbegu.

Prema njegovim riječima, predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić je više puta govorio da će sa njima razgovarati na kraju.

“Šta na kraju? Treba na početku sa svim partnerima pričati ozbiljno”, poručio je Nimanbegu.

On je kazao da su razočarani ponašanjem i skupštinske većine i opozicionih partija, navodeći da su Albanci u Crnoj Gori specifična i autohtona manjina, zbog čega im, smatra on, treba obezbijediti zastupljenost u parlamentu.

Analitika