Vlasnici objekata na Adi Bojani potpisuju peticiju zahtijevajući smanjivanje visokih nameta

August 26, 2011   | news

Plaćaju kao da su vlasnici plaža, a ne vikendica

Grupa vlasnika vikend kuća na Adi Bojani priprema potpisivanje peticije kojom će od nadležnih državnih organa tražiti smanjivanje visoko razrezanih nameta za korišćenje objekata na Adi Bojani. U dokumentu u koji je “Dan” ima uvid, vikendaši tvrde da nemaju nikakvu računicu da plaćaju visoke nadoknade na godišnjem nivou.
– Koliko su enormno visoke utvrđene dažbine pokazuje primjer da je za korišćenje kuće od 100 kvadrata potrebno platiti pet hiljada eura, na godišnjem nivou. Naglašavamo da su svi vlasnici objekata težili da svojim ulaganjem na navedenom prostoru doprinesu njegovom unapređenju, turističkoj prepoznatljivosti, kao i da daju maksimalni doprinos na očuvanju životne sredine mikro prostora, te da ni jednim svojim potezom ne ugroze ovaj dragocjeni prostor. Takođe, naglašavamo da su svi vlasnici primijenili najbolja tehnička rješenja da prostor u ekološkom smislu bude zaštićen, a da im pri tome država svojim sredstvima, a ni infrastukturom , nije to omogućila. Naglašavamo da smo svi zaljubljenici ovog prostora, svjesni njegove vrijednosti, i realni u tome da je potrebno da plaćamo određenu nadoknadu Morskom dobru – navodi se u dokumentu, u kome su upoređene cijene dadžbina za vlasnike kuća za odmor i restorana sa cijenama zakupa plaža na Velikoj plaži.
– Koliko su zaista te cijene neodržive i ekonomski neopravdane vidi se na primjeru cijene zakupa plaža čije se površine kreću od 40 do 200.000 kvadrata i koje iznose, otprilike, koliko košta cijena korišćenja kuće veličine 100 kvadrata. Da li je potrebno naglašavati da je korišćenje sopstvenih kuća neprofitnog karaktera,odnosno koliki se profit ostvaruje zakupom tako velikih plaža. Takođe , naglašavamo da mi, kao vlasnici navedenih objekata, plaćamo tako visoko utvrđene nadoknade nadležnim organima, a da pri tome ne vršimo nikakav otkup zemljišta, odnosno prostora na kome su izgrađeni naši objekti, niti smo sigurni kakva će biti sudbina naših objekata, pri potencijalnim i budućim privatizacijama – stoji u dokumentu.
Vlasnici vikendica na Bojani ističu da su zakupi, odnosno cijene za korišćenje sopstvenih objekata na sličnim lokacijama u okruženju znatno niže i mnogo snošljivije za njihove vlasnike. Oni navode primjere u Sloveniji, koja je članica EU.
– Potpisnici ove peticije ne mogu izdržati plaćanja ovako utvrđenih, izuzetno visokih, nameta po cijenu rušenja svih objekata, pa postavljamo pitanje: Da li bi ovaj prostor dobio sa takvim ishodom? Još jednom naglašavamo, ne bježimo od svojih obaveza i samo tražimo da one budu razumne.Takođe, svi vlasnici objekata bi željeli da znaju u koje svrhe se koristi novac prikupljan od ovih taksi i da li se uopšte ta sredstva ulažu u unapređenje prostora Ade Bojane, posebno imajući u vidu da od dosadašnjeg ubiranja sredstava, po ovom osnovu, potpisnici ove peticije nijesu mogli prepoznati da se išta ulaže na lokaciji Ade Bojane. Na ovaj način ne želimo bilo koga da ucjenjujemo, niti prijetimo, već samo hoćemo da pokažemo našu čvrstu riješenost da se ovo pitanje riješi na obostrano zadovoljstvo, kako vlasnika predmetnih objekta, tako i države Crne Gore i njenih organa , kao i da zajedno učestvujemo u unapređenje i očuvanje naše Ade Bojane – stoji na kraju peticije čije je potpisivanje, kako saznajemo u toku.

Izvor: DAN