Saopštenje, Sazivanje skupštine Opštine Ulcinj

August 30, 2011   | news

Inicijativa nove skupštinske većine u Ulcinju za održavanje vanredne sjednice skupštine dostavljena je u skladu sa ustavom, zakonom i podzakonskim aktima. Ustavom je doredjeno da se redovni sazivi ne mogu održavati u periodu od 01.08. do 30.09, i kako se sjednica treba održati tokom septembra,  tražili smo održavanje vanredne sjednice.

Predsjednik skupštine, g-din Škrelja je javno obećao da neće vršiti nikakvu opstrukciju i da će po prijemu inicijative sa najmanje 17 potpisa, odmah sazvati sjednicu skupštine. Podsjećamo da je Inicijativa dostavljena 17.08.2011. godine.

Što se tiče krajnjeg datuma održavanja sjednice, a vezano za izbor predsjednika opštine, smatramo da stručna služba skupštine nije dala odgovarajuće tumačenje propisa, obzirom da Zakon o lokalnoj samoupravi, vezano za izborne rokove, upućuje na Zakon o izboru odbornika i poslanika. Članom 14. tog zakona propisano je da se izbori održavaju najkasnije 15 dana prije isteka izbornog perioda. Dakle, datum je vezan za istek izbornog perioda, a ne za trajanje mandata predsjednika, kako tumači Stručbna služba. Znači, krajnji rok za izbor novog predsjednika opštine je 09. septembar, odnosno 15 dana prije 24.septembra, kada je održan drugi krug za izbor predsjednika u Ulcinju.

Takodje smatramo da stručna služba prilikom davanja stručnog mišljenja u vezi sa izglasavanjem nepovjerenja i izbora novog presjednika skupštine, nije uzela u obzir osnovni uslov za izbor i obavljanje te funkcije, a to je podrška najmanje 17 odbornika. Potpisi 18 odbornika su više nego dovoljan razlog za stavljanje na dnevni red te tačke ili primjenu čl. 32 Poslovnika SO Ulcinj, koji predvidja mogućnost da predsjednik skupštine sam skupštini postavi pitanje svog povjerenja, ili eventualno podnese ostavku.

Očekujemo da g. Škrelja dokaže demokratski kapacitet, i da što prije sazove sjednicu, kako je to obećao više puta, tim prije što je on kao iskusan političar svjestan da svako odugovlačenje ide na štetu ostvarivanja osnovnih funkcija skupštinske i izvršne vlasti i doprinosi stvaranju nepotrebnih političkih tenzija.

 

Za podnosioca Incijative,

Predsj. Kluba odbornika Force

Xhaudet Cakuli