Nakon dva propala pokušaja, novi tender za Veliku plažu i Adu Bojanu

September 3, 2011   | Turizmi / Turizam

Gradnja kompleksa na Velikoj plaži i Adi Bojani podrazumijevaju modernizaciju i proširenje postojeće infrastrukture, kao i pratećih sadržaja.
Javni poziv za turističku valorizaciju ulcinjske Velike plaže i ostrva Ada Bojana biće objavljen nakon što se definiše model realizacije tih projekata i pripremi tenderska dokumentacija, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Oni su agenciji Mina-business kazali da model realizacije projekata treba da odobri nova tenderska komisija, koja će biti formirana u narednom periodu.

Iz Ministarstva su naveli i da je projekte Velika plaža i Ada Bojana moguće, između ostalog, realizovati kroz dugoročni zakup državnog zemljišta, koje bi bilo dato u zakup na najviše 90 godina sa mogućnošću produženja.

“Raspoloživost zemljišta u privatnom vlasništvu će, naravno, zavisiti od aranžmana sklopljenih između privatnih vlasnika, investitora i projektne kompanije, uz pomoć Vlade”, objasnili su iz Ministarstva.

Prethodni tenderi poništeni jer nije bilo ponuda u predviđenom roku

Prethodni tenderi za pokazivanje interesovanja za turističku valorizaciju Velike plaže i Ade Bojana poništeni su u oktobru 2009. godine, nakon što u predviđenom roku nije dostavljena nijedna ponuda.

Poziv za prijavljivanje interesovanja za razvoj kompleksa i dugoročni zakup Velike plaže raspisan je krajem marta 2009. godine, a istog dana je objavljen i oglas za zakup Ade Bojana, na 90 godina, sa obavezom izgradnje i upravljanja ekskluzivnim turističkim kompleksom.

Rokovi za prijavu učešća na tenderima produžavani su dva puta, a pravo učešća su imale kompanije ili konzorcijumi koji otkupe tendersku dokumentaciju, potpišu izjavu o povjerljivosti i dostave milion eura vrijednu garanciju, u obliku bezuslovne bankarske garancije naplative na prvi poziv i izdate od renomirane međunarodne banke, ili u obliku depozita.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma kazali su da su analiza tržišta, ekonomski i lokalni uslovi, iskustva prethodnih tendera, kao i ciljevi projekta Velika plaža doveli do inicijalnog zaključka da bi njegova realizacija kroz eventualno manje cjeline, uz fokus na srednji-viši dio tržišta, sa uravnoteženom kombinacijom turističkih i rezidencijalnih komponentni, imao najveći potencijal da privuče investitore.

“Naravno, Vlada će, prije objavljivanja tendera, intenzivno raditi na pitanjima upravljanja projektom, definisanja objedinjenog programa i infrastrukture, ažuriranja postojeće planske dokumentacije i definisanja programa stimulativnih mjera i kriterijuma za izbor”, saopštili su iz Ministarstva.

Oni su podsjetili da gradnja kompleksa na Velikoj plaži i Adi Bojani podrazumijevaju modernizaciju i proširenje postojeće infrastrukture, kao i pratećih sadržaja. Tu se, kako su dodali, prije svega misli na unaprijeđivanje sistema za snabdijevanje električnom energijom, vodosnabdijevanje, tretman čvrstog otpada, upravljanje otpadnim vodama, sistem javne rasvjete, izgradnju novih drumskih i morskih puteva i mostova, što je od neprocjenjive važnosti za poboljšanje kvaliteta života stanovništva.

“Izgradnjom objekata za pružanje rezidencijalnih, obrazovnih, zdravstvenih i drugih potrebnih usluga posjetiocima kompleksa i stanovnicima Opštine, otvaraju se nova radna mjesta, čime bi se povećao životni standard građana na održiv i dugoročan način”, naveli su iz Ministarstva.

Oni su kazali i da bi se, u cilju kvalitetnijeg i profesionalnijeg vođenja i upravljanja kompleksom, stanovništvu pružila prilika za sticanjem šireg obrazovanja, posebno iz oblasti menadžmenta, turizma, ugostiteljstva i stranih jezika.

U Ministarstvu očekuju i da će projekat ubrzati ulaganja u infrastrukturu, podstaći dalji razvoj ugostiteljstva, trgovine i obrazovanja, animirati stručnjake iz dijaspore i kroz porast zaposlenosti značajno povećati životni standard, ne samo lokalnog stanovništva već građana cijele Crne Gore.

Izvor: Mina bussines / Vijesti

YouTube Preview Image