Milovac:Nezakonito naplaćeno pola miliona eura na Bojani

September 8, 2011   | news

Iz preduzeća “Morsko dobro” saopštili su “Danu” su tokom prošle godine zaključili 384 ugovora sa vlasnicima privremenih objekata na Adi Bojani, te da je po tom osnovu naplatili 511.210.55 eura.
– Porušeno je oko 30 objekata na desnoj i lijevoj obali Bojane (platforme, ribarske kućice, vikend kućica (u periodu od septembra 2010. godine do februara 2011. Ugovori su zaključeni za 2010. godinu, a u toku su dogovori za 2011. Tokom 2011. prijavili smo nadležnoj Ispekciji zaštite prostora Ministarstva održivog razvoja i turizma dva nasipanja terena, jednu izgradnju objekta i po jednu rekonstrukciju objekta i izgradnja “kalimere”, za koje su postupci u toku – kazali su iz “Morskog dobra”.
Direktor Programa za urbanizam MANS-a Dejan Milovac upozorio je u izjavi za “Dan” da su nelegalni objekti na rijeci Bojani “preživjeli” još jednu godinu, prvenstveno zahvaljujući nespremnosti resornog Ministarstva održivog razvoja i turizma da za taj lokalitet pronađe konačno rješenje.
– Prošlogodišnja naplata takozvane nadoknade za korišćenje zemljišta, odnosno zone “Morskog dobra” je bila u potpunosti nezakonita i MANS je na to više puta upozoravao. Naime, kako tada, tako ni danas ne postoji pravni osnov za naplatu bilo čega od vlasnika nelegalnih vikendica na Bojani iz prostog razloga jer planom za “Morsko dobro” na toj lokaciji nisu predviđeni bilo kakvi objekti . Nije nam poznato na šta su potrošena sredstva prikupljena naplatom tokom prošle godine, ali ono što je evidentno jeste da na objekti na Bojani nemaju osnovnu komunalnu infrastrukturu što tokom ljetnjih mjeseci značajno utiče na zagađivanje rijeke Bojane otpadnim vodama iz tih objekata – istakao je Milovac.
Prema njegovim riječima, ukoliko se “Morsko dobro” opet odluči da na taj način oporezuje vlasnike nelegalnih objekata, biće to novi pokušaj da se na neki način aboliraju svi oni koji su nelegalno gradili na Bojani.
– Kako u ovom slučaju apsolutno nema govora o socijalnoj nelegalnoj gradnji, niti se radi o objektima o čvrstog materijala, država ne bi trebala da ima većih problema da objekte ukloni i da prostor na rijeci Bojani uskladi sa planom i originalnom namjenom. Nažalost, umjesto toga, i resorno Ministarstvo i “Morsko dobro” svojom pasivnošću samo dodatno ohrabruju nelegalne graditelje, što je tokom prethodnih godina dovelo do činjenice da do sada imamo preko 500 nelegalno podignutih objekata, upozorio je Milovac.

 M.M.K.

Divljaci se moraju ukloniti

MANS se, dodao je Dejan Milovac, zalaže za to da svi objekti koji su nelegalno podignuti na Bojani moraju ukloniti, tim prije jer se radi o zaštićenoj oblasti.
– Daleko od toga da kompletnu krivicu treba da snose samo nelegalni graditelji, imajući u vidu da su svoju ulogu u cvjetanju nelegalne gradnje imale i nadležne inspekcije, Opština Ulcinj, Uprava policije, Elektrodistribucija Ulcinj i samo resorno Ministarstvo. MANS je već prethodno podnio krivične prijave koje su se odnosile na situaciju na Bojani, ali do sada nismo imali odgovor od tužilaštva, zaključuje Milovac.

Izvor : DAN