Siništaj: Vlast neka ne računa na moj glas

September 20, 2011   | news

Šef kluba poslanika albanskih partija Vaselj Siništaj poručio je juče da zbog odnosa parlamentarne ve­ći­ne prema Albancima u procesu usvajanja izbornog zakona neće podržati promjene Us­tava u dijelu koji se odnosi na reformu pravosuđa. Skupština o nacrtu amandmana na Ustav treba da raspravlja na sjednici zakazanoj za 28. septembar.
– Nakon onakvog odnosa prema stečenim pravima Albanaca, teško da će više imati naše razumijevanje i podršku. Onaj ko krši Ustav, ne može više tražiti da nešto mijenja u najvišem pravnom aktu i da za to ima moj glas-kazao je za “Dan” Siništaj.
Naglašava da je ovo njegov lični stav, ali i najavljuje da će klub poslanika prije plenarne sjednice zauzeti jedinstvenu poziciju po pitanju odnosa prema predloženim ustavnim promjenama.
– Kako sada stvari stoje, na mene ne mogu računati oko promjena najvišeg pravnog akta, jer je Ustav prekršen usvajanjem izbornog zakona. Zagovarali su građanski koncept države, a kroz izborni zakon su definisali manjine i većine. Svi su nakon izglasavanja izbornog zakona iskazali žaljenje što se to desilo-ističe Siništaj.
Tvrdi da kod parlamentarne većine i dalje postoji želja da zadrže odeđeni nivo kontrole nad sudstvom i Sudskim savjetom. To nas je, kako je dodao, do sada dosta koštalo. Podsjeća da je prije donošenja Ustava postignut sporazum da se model za sudstvo izmijeni u roku od godinu dana ukoliko se pokaže kao loš.
– Evo ovo je četvrta godina nakon toga, i sve ide jako teško. Čini mi se da parlamentarna većina radi samo ono što mora pod pritiskom međunarodne zajednice-mišljenja je Siništaj.
On ne očekuje da će odredbe, predložene kroz tekst nacrta amandmana na Ustav, bilo kao osnovna ili alternativna rješenja, doprinijeti suštinskoj reformi pravosudnog sistema i njegovoj nezavisnosti od politike.
– Navika je jedna muka, a odvikavanje stotinu i to je problem kod nas. Stvoren je takav sistem u sudstvu i društvu u cjelini. Dovoljno je samo pogledati nacionalnu strukturu u sudstvu. Uzmimo za primjer samo Glavni grad, gdje nema ni jedan Albanac sudija. Nema ih ni u tužilaštvu. To je slika pravosudnog sistema, i ja ne mogu da budem zadovoljan i da nudim neka druga rješenja a da Albanci nijesu prisutni-zaključuje Siništaj.
Ukoliko Skupština 28. se­ptembra utvrdi nacrt amandmana na Ustav, uslijediće jednomjesečna javna rasprava.

V.R
DAN