Sezonom zadovoljni i turistički radnici i država

September 22, 2011   | news

Ovogodišnja sezona bolja je od prošlogodišnje, tvrde turistički radnici, iako još svode račune.

Na zvaničan podatak koliko je Crna Gora zaradila od turističke sezone pričekaćemo još makar do kraja ovog mjeseca ili početka narednog.

Ministar turizma Predrag Sekulić i direktori turističkih kapaciteta za Pobjedu su saopštili da rezultatima sezone, odnosno brojem gostiju i noćenja moramo biti s razlogom zadovoljni.

“To su dobri rezultati svih onih koji su uključeni u turistički lanac od hotelijera do onih koji su u prvom redu zaduženi za turistički proizvod i promet u Crnoj Gori. Ono što treba odmah konstatovati kada se sređuju impresije o ukupnoj sezoni je to da smo imali novi kvalitet ponude, koji je iz godine u godinu sve bolji i koji prepoznaju naši partneri i turisti“, kazao je za Pobjedu ministar održivog razvoja i turizma Predrag Sekulić, ocjenjujući dosadašnji tok turističke sezone.

Prema njegovim riječima ova godina je potvrdila da u budućnosti više treba da se radi na početku sezone.

Jedna od glavnih karakteristika ovogodišnje sezone jeste opreznije trošenje naših gostiju u vanpansionu.

“Trošili su samo na ono što je bilo adekvatno cijeni po kojoj je nuđeno. Bili su mnogo oprezniji i plaćali samo odgovarajući kvalitet. To nam je na najbolji način pokazalo kako naša ponuda treba da bude kreirana, upakovana i cjenovno adekvatno vrednovana. Što se tiče popunjenosti smještaja i hotelskog i privatnog, odnosno smještaja koji se nudi posredstvom agencija i interneta, mnogo je bolje bilo nego prošle godine“, ocjena je suvlasnika kompanije Montenegro stars hotel grup i predsjednika Crnogorskog turističkog udruženja Žarka Radulovića.

Sva saznanja o fizičkom, pa i finansijskom prometu, kako kaže Radulović, navode na konstataciju da je ova sezona uspješna.

“Ovo je, nakon ratnih godina u okruženju, najbolja sezona u HTP Ulcinjska rivijera”, kažu njeni poslenici.

“Skoro tri mjeseca imali smo punu sezonu. Pored povećanja posjete posebno raduje činjenica da smo ponovo dobili brojnije goste iz Njemačke, Češke, Slovačke, Poljske, Rusije… Jedna od karakteristika ovogodišnje sezone je rekordno povećanje fizičkog prometa, ali je to pratio drugi problem brži rast troškova nego prometa“, kazao je izvršni direktor HTP Ulcinjska rivijera Radomir Mikan Zec.

U Turističkoj organizaciji Žabljaka kažu da su imali dobru sezonu, koju su karakterisale dobra posjeta stranih turista u julu i nešto brojniji domaći gosti u avgustu. Dobra posjeta nastavljena je i u prvoj polovini septembra.
“„Uprkos nedostatku adekvatnih smještajnih kapaciteta, koji su bili na prošlogodišnjem nivou, zabilježen je znatan porast broja noćenja u poređenju sa istim periodom lani. Povećanju turističkog prometa na Žabljaku ovoga ljeta najveći doprinos je dala izgradnja novog puta Risan-Nikšić-Žabljak“, ocijenio je direktor TO Boro Nikolić.

Izvor: Pobjeda / CDM

YouTube Preview Image