Nazif Cungu,Predsjednik opštine Ulcinj

September 23, 2011   | news

Dosadašnji predsjednik parlamenta Ljuiđ Škrelja podnio je juče neopozivu ostavku, a za njegovog nasljednika izabran je Miljazim Mustafa. Novi gradonačelnik je Nazif Cungu, jer dosadašnjem Gzimu Hajdinagi mandat ističe 28. septembra

ULCINJ – Novokonstituisani koalicioni blok partija koji čine Forca, SDP, Perspektiva, Anamalski ogranak DUA sa četiri odbornika, formalizovao je na jučerašnjoj sjednici Skupštine inače nespornu političku činjenicu i preuzeo parlamentarnu i izvršnu vlast. Sam početak zasijedanja, osim jednočasovnog kašnjenja, obilježila je i ostavka dosadašnjeg predsjednika parlamenta Ljuiđa Škrelje koji je na taj način preduhitrio već pripremljenu odluku nove većine o njegovoj smjeni, odnosno razrješenju. Odbornike je o ostavci obavijestio Dževdet Cakuli, a Škrelja je u emotivnom i veoma oštrom izlaganju naglasio da je ovim gestom razočarao sve koji su priželjkivali da učini ono što bi oni svakako učinili – opstruišući cijeli postupak i dezavuišući demokratske principe partije kojoj pripada.

– Vjerovatno ću ostati upamćen kao jedini predsjednik ulcinjske skupštine koji je tu funkciju obavljao volonterski. Bez i jednog centa nadoknade, ali i predsjednik sa najkraćim mandatom, naglasio je, između ostalog, on.

Prebjezi i izdajnici

Zahvaljujući izdaji upravo onih ljudi koji su me do prije par mjeseci molili i kumili da ih, u političkom smislu, ne ostavljam, i ja, i moja partija i ostale članice koalicije došli smo u situaciju da ispostavljene fakture plaćamo upravo i na ovoj sjednici. Što god se iza toga nalazilo, što god ovakvu situaciju uzrokovalo, i kao pojedinci i kao stranka prema svemu ćemo se odnijeti dostojanstveno i u skladu sa demokratskim principima.

Nakon Škreljine ostavke, za novog predsjednika Skupštine izabran je diplomirani ekonomista Miljazim Mustafa a nešto kasnije, javnim glasanjem odbornici su, uz osam uzdržanih glasova, odlučili da novi gradonačelnik bude Nazif Cungu, lider Force koja u novoj koaliciji ima najviše – jedanaest odbornika. S obzirom da dosadašnjem predsjedniku opštine Gzimu Hajdinagi mandat ističe 28. septembra, Cungu će zakletvu položiti na posebnoj, svečanoj sjednici Skupštine.

Inače, između dva izborna postupka i juče su se mogla čuti kontroverzna, odnosno dijametralno suprotna tumačenja konstituisanja nove koalicione većine koja je nastala zahvaljujući odlukama četvorice odbornika anamalskog dijela Demokratske unije Albanaca koji su se priključili dotadašnjoj opozicionoj političkoj grupaciji i u startu joj obezbijedili glas „dovoljnog viška“. Na primjer:

Ko jednom prevari…

Mehmet Zenka je ukorio kolege da su „napravili većinu“ kojom se ne mogu dičiti, a lidera Force i novoizabranog gradonačelnika upozorio, aludirajući na četvoricu „prebjega“ da ko jednom prevari, prevariće i drugi put, a ko izda jednog, izdaće najvjerovatnije i drugog političkog partnera. Još oštrija u ocjenama bila je odbornica Hatidža Đoni, poručujući da će DUA i pored svega ostati partija dosljednih i jasnih političkih ciljeva a zatim je, obraćajući se novoizabranim čelnicima kazala:

Nikada neću i ne mogu prihvatiti izdaju i političke noževe u leđima kao metode borbe za vlast. Možete se koliko god hoćete kititi i dičiti sa funkcijama, ali ozbiljna i velika djela ne mogu se praviti sa preletačima i izdajnicima.

I odgovori na ovakve i slične stavove, druge političke opcije bili su jednako oštri i emotivni, pa je odbornik Genc Nimanbegu jučerašnje preuzimanje izvršne i parlamentarne vlasti označio početkom nove epohe u razvoju Ulcinja i radikalne promjene u stilu demokratskog vladanja ovim gradom. Riječi oduševljenja novom vlašću nije štedio ni Astrid Kurti saopštavajući da je i najveći dio rukovodstva PDP spreman na podršku, a njegov odbornički glas ionako je – kako je rekao, nesporan. Doduše, niti lično, a ni predsjedavajući jučerašnjim zasijedanjem nijesu razjasnili dilemu je li čovjek zbilja odbornik, s obzirom da je prethodno podnio ostavku, o čemu je Skupština obaviještena na samom početku sjednice.

Kako god, međutim, nova ulcinjska vlast ima sasvim komotnu većinu za sve buduće odluke, a jedna od prioritetnih, prema najavama novog gradonačelnika je – izrada nove razvojne strategije ulcinjske opštine.

Dosljednost nesporna

– Sa jednakim političkim dostojanstvom i dosljednim poštovanjem ciljeva intenzivnog razvoja evropskog Ulcinja u evropskoj Crnoj Gori, DPS će djelovati i iz opozicionih klupa – rekao je juče Ljuiđ Škrelja, odbornik i predsjednik Opštinskog odbora DPS. I pored svega što nam je u političkom smislu priređeno, nećemo biti opozicija ni jednoj dobroj inicijativi, ni jednoj dobroj odluci, ni jednom razvojnom projektu.

Naprotiv, bićemo uvijek spremni da pomognemo u svakom pogledu, ali će naša dosljednost ostati nesporna…

Radomir Tomić
Pobjeda


YouTube Preview Image