Bardhi : Albanci u Crnoj Gori neće mirno posmatrati kako im se ugrožavaju prava

September 24, 2011   | news

Ko nas udari po leđima, vratićemo
Lider Demokratskog saveza Albanaca Mehmet Bardhi kazao je sinoć da niko u Crnoj Gori ne treba da očekuje da Albanci mirno gledaju i govore kako ih “češu”, dok ih zapravo udaraju po leđima. Bardhi je ponovio da je novi izborni zakon udar na prava Albanaca u Crnoj Gori, izbjegavajući da direktno odgovori na pitanje da li je izjavom u parlamentu “da će većina u Crnoj Gori sigurno dobiti adekvatan odgovor ako se pogleda geografija regiona” poslao prijeteću poruku i pozvao na “kosovski scenario”.
Bardhi je, međutim, kazao da “niko normalan” ne treba da se iznenadi što Albanci reaguju zbog usvajanja izbornog zkaona, koji, kako je obrazložio, udara na stečena prava albanskog naroda.
– Pa čujte, zar da mirno gledamo i govorimo da nas neko češe po leđima, iako nas zapravo udara. Nećemo mirno da posmatramo šta se dešava. Albanci u Crnoj Gori moraju da se izbore za svoja prava – podvukao je Mehmet Bardhi, ističući da svi, pa i, kako je kazao, “poslušni Albanci”, treba da izvrše pritisak na političku većinu u Crnoj Gori da zaustavi diskriminaciju i primjenu novog izbornog zakona.
Bardhi je kazao da Crna Gora od početka višepartizma nije pokazivala dovoljno želje da izađe u susret albanskim zahtjevima, ocjenjujući da je danas nivo albanskih prava ugrožen. Lider DSA smatra da crnogorska vlast mora da razgovara sa političkim predstavnicima Albanaca na drugačijim osnovama.
– Geografija je ono zbog čega su svi poštovali Ameriku, SSSR, danas Rusiju, i geografija je ono zbog čega su poštovali i Srbiju. Zato sam i kazao da Albanci znaju ko su i gdje žive i da moraju biti poštovani i uvaženi – rekao je Bardhi televiziji “Vijesti”.
On smatra da na Kosovu i Metohiji nije bilo masovnog progona Srba i drugog nealbanskog življa, te da zato nije umjesno uopšte pominjati “kosovski scenario” u Crnoj Gori.
Govoreći o političkim odnosima i činjenici da je DPS izgubio vlast u Ulcinju, Bardhi je istakao da je podgorička vlast odavno resurse koji se nalaze na onim mjestima gdje su Albanci većina prodavala u bescjenje. Pomenuo je da je privatizacija Solane neshvatljiva i da je odluke koje se tiču Ulcinja donosio Savjet za privatizaciju, u kome nije bilo nijednog Albanca.
– Ako imamo u vidu da je DPS na izborima gubio vlast u opštinama, pa je pokušavao da centralizacijom vlasti to nadomjesti, znamo koliko je to sve bilo pogubno – tvrdi Bardhi.
Saglasan je da je Demokratski savez Albanaca nekada imao dvotrećinsku većinu u SO Ulcinj, ali da danas nema nijednog odbornika u ulcinjskom parlamentu.
– Nemamo instrumente koje ima vlast, nemamo para, ne dijelimo brašno, so, stoku, građu za kuću – jednom riječju – nijesmo dio tog koruptivnog sistema i zato ostajemo bez glasova. Na građane se vrši snažan pritisak da glasaju za stranke na vlasti – rekao je Bardhi.
On je istakao da je kao predsjednik opštine Ulcinj ostavio 98 zaposlenih a da je vlast DPS-DUA kasnije zaposlila oko 300 ljudi.

M.V.
DAN

Ranka me još prati
Mehmet Bardhi se prisjetio da je u vrijeme komunističkog režima osuđen na zatvorsku kaznu zbog verbalnog delikta, a da je tužilac u postupku tada bila današnji vrhovni državni tužilac Ranka Čarapić.
– U maloj sali sam osuđen, bile su tri stolice za moju porodicu, a tri-četiri za udbaše koji su me pratili čak i tokom suđenja – tvrdi on.
Lider DSA priznaje da se nakon mnogo godina, na jednom sastanku u zgradi skupštine, sreo sa tužiocem Rankom Čarapić.
– Porazgovarali smo i ja sam joj tada rekao kako je dugo nijesam vidio, a ona je odgovorila da mene jeste. Našalio sam se, rekavši “evo, i dalje me ne ispuštaš iz vida” – ispričao je Bardhi.

IZVOR: DAN

1