Albanci u izbornom zakonu – Emisija Replika TVCG – Video

September 26, 2011   | news

Albanske partije nezadovoljne predloženim rješenjem
Ističući da su predstavnici albanskih partija potpuno nezadovoljni predloženim rješenjem, poslanik albanskih stranaka Genci Nimanbegu kazao je da se plaši da će proces u političkom tijelu Albanaca preći u pravcu radikalizacije određenih poteza.

Sličnu poruku poslao je i Mehmet Bardhi.

“Albanci su sazreli. Ako pogledate geografiju regiona biće vam jasno da ćete kad tad imati adekvatan odgvor. Ostavljene su manjine sa strane, konkretno Albanci. Skoro sam ostao bez riječi, šta reći više nakon sve ove trgovine. Imamo ravnopravnost srpskog jezika, gdje je albanski“, pitao je Bardhi.

On smatra da Albanci više ne mogu imati ona prava koja su stekli.

“Albanci van parlamenta bio je vaš koncenzus. Otud i pobjednički usklik iz DPS-a: „Ostvaruje se naš cilj“. Pogrešno odlučujete, svjesno to i planski radite. Odgovornost će biti vaša, a sada ste osokolili antialbanske snage. Ne možete biti tutori nad nama iako imate svu državnu moć“, kazao je Bardhi.

Zenka: Albanci u Crnoj Gori prevareni

Poslanici su odbili amandman SNP-a kojim je predviđeno veće učešće žena na izbornim listama, dok je usvojen amandmani Bošnjačke stranke koji podrazumijeva zbrajanje do tri mandata na državnom nivou za manjinske narode.

Navodeći da država nije imala volje za stvarnim i istinitim pregovorima poslanik kluba albanskih partija Vaselj Siništaj kazao je da se izbornim zakonom pokazalo da “nijesmo spremni za ono što smo preuzeli pred međunarodnom zajednicom”.

Poslanik Demokratske unije Albanaca Mehmet Zenka kazao je da su Albanci u Crnoj Gori prevareni i da je najmanje vremena potrošeno na dogovor sa njima.

“Nijeste položili ispit demokratije. Dušom i tijelom sam bio za Crnu Goru, zato imam smjelosti da vam u brk kažem da ste nas izdali. Hvala vam na lijepim zakonima”, poručio je Zenka, nakon što je napustio salu.

Pročitaj vijest do kraja >> Vijesti Online >>Igor Pejović

http://www.rtcg.me/images/biblioteka/audio_video_arhiva/replika_15092011.flv