Canka: Odlučno i oprezno do sigurne luke

October 15, 2011   | news

Učestale posjete državnih funkcionera Ulcinju pokazuju da se u ovu opštinu nakon demokratskih promjena sa nivoa cijele zemlje gleda sa nadom i optimizmom. To je razumljivo ako se zna da je praktično još jedino ovdje ostalo prostora, resursa, volje i spremnosti za velike iskorake i posvemašnji razvoj turizma.I čini se da će on simbolički krenuti, upravo onako kako je bilo prije gotovo osam decenija: gradnjom hotela Jadran. Sve banke su spremne da isfinansiraju taj projekat koji će, uz hotel Mediteran, podići atraktivnost ponude užeg dijela grada.
Uz to, samo još jedan obnovljen hotel na Velikoj plaži će od Ulcinja napraviti opštinu koja će već početkom maja 2014. godine imati nekoliko hiljada gostiju.
To je ono što je naš najveći dobitak kao opštine i građana: razvoj se nipošto ne smije odvijati stihijski i u interesu tajkuna. On mora biti održiv i odgovoran, jer samo i jedino tako se obezbjeđuju dugoročan rast, razvoj i socijalna kohezija.Istovremeno treba povezivati turizam i poljoprivredu, odnosno iskoristiti ogromne potencijale za proizvodnju zdrave hrane. Ulcinjsko zaleđe, po procjenama Svjetske poljoprivredne organizacije, može hraniti pola Crne Gore, ili, drugačije rečeno, može podmiriti sve potrebe za hranom gostiju na našoj rivijeri. Grijeh je (i zločin) ne iskoristiti tu šansu koja se sama od sebe nameće. Naročito u situaciji kada će cijena hrane na svjetskom tržištu stalno rasti, a gosti vole ono što je autohtono i jedinstveno.
Posla, dakle, ima previše. Za početak grad mora biti čist. Oko toga ne smije biti nikakve dileme. Zato je akcija čišćenja, koja se mora još jednom pokrenuti u aprilu, hvale vrijedan potez i nužnost.

Ta pozitivna energija, nada i očekivanje mora prožimati svaki naš čin, riječ i misao. Nama je kao hljeb potrebno jedinstvo na ovim konkretnim projektima. Vremena i prostora za nesporazume, posebno svađe, nema i ne smije biti. Svi moraju pokazati dobru volju, odlučnost i strpljivost.Kao što se ne smiju kršiti procedure i dobri običaji.  Dostignuti stepen demokratije nipošto ne smije biti ugrožen! Demokratija, možda, usporava neke procese, ona takođe dosta košta, ali je svakako najbolji način za donošenje odluka. Ko to ne shvata i ne razumije, promašio je vrijeme i prostor u kojem živi. Naročito se to aktuelizuje saznanjem da je ova zemlja na pragu otpočinjanja pristupnih pregovora sa Evropskom unijom.
Vrijeme inaćenja, arogantnosti, bahatosti, frustracija, je, valjda, zauvijek ostalo za nama. Ovo vrijeme traži mnogo rada, znanja, sabura, traženja najboljih savjeta i posebno stvaralačku viziju. Podrazumijeva se politika čistih ruku i potpune transparentnosti. To treba postati način življenja. Drugog puta jednostavno nema. Ima samo bespuća, minskih polja laži i zabluda, olako obećane brzine.
Zato na krilima te nade, odlučnošću i hrabrošću, treba naš brod, tačnije taj jedrenjak sa razbucanim jedrima, koji na sve strane propušta, a istovremeno je u velikoj oluji, dovesti u mirnu luku. Na sreću, ona se već jasno vidi, i zato se svi tome moramo radovati. Iako znamo da treba neumorno raditi svaki bogovjetni dan, izdržati sve te nevere, podvodne stijene, pa i opstrukcije.No, u toj ogromnoj želji za što brži dolazak u luku sigurnosti, lako se može pregorjeti. Zato nam treba odlučnost, hrabrost i oprez kapetana i čitave posade.  Mjesta pesimizmu nema, već se mora graditi jedinstvo kroz iskrenu volju, demokratske procedure i evropske standarde.U tom i takvom, našem Ulcinju, ima i biće mjesta za svakog građanina, turistu ili posjetioca.

Mustafa Canka
YouTube Preview Image