Canka: Qyteti duhet të jetë i pastër

October 15, 2011   | Opinione

Pas ndryshimeve demokratike të ndodhura në komunën e Ulqinit, vizitat e shpeshta të zyrtarëve të qeverisë  ditëve të fundit tregojnë se komuna jonë nga  nivelet më të larta të shtetit  shikohet me  shpresë dhe optimizëm. Kjo është e kuptueshme duke marrë parasysh se praktikisht se ështëi vetmi vend ku ka mbetur një pjesë  e hapësirës, burimeve, vullnet dhe gatishmërinë për përparime të mëdha dhe zhvillimin e përgjithshëm të turizmit, shkruan në një shkrim të tij opinionisti Mustafa Canka.
Dhe kjo duket se do të ketë një lëvizje simbolike, ashtu siç ishte pothuajse tetë dekada me radhë: ndërtimi i hotelit Jadran. Të gjitha bankat janë të gatshëm të finansojnë projektin  i cili, së bashku me hotel Mediteran, do të rrisë atraktivitetin e ofertave të kësaj pjese të qytetit. Përveç kësaj, edhe vetëm një hotel tjetër i  rinovuar në Plazh të Madh do të bëjë komunën e Ulqinit që nga nga fillimi i majit i vitit  2014 me disa mijëra vizitorë më shumë. Kjo është ajo që do të jetë fitorja më e madhe e  komunës dhe qytetarëve të saj. Zhvillimi i komunës në asnjë mënyrë nuk guxon të jetë spontan dhe në interes të manjatëve të ndryshëm.  Ai duhet të jetë i i qëndrueshme  dhe vetëm ashtu mund të sigurojë rritje afatgjatë, zhvillim dhe kohezion social.

Në të njëjtën kohë duhet të ndërlidhim turizmin dhe bujqësinë, ose të përfitojnë nga potencial të madh për prodhimin e ushqimit të shëndetshëm. Fushat e komunës së Ulqinit,  sipas vlerësimeve të Organizatëa Botërore të Bujqësisë, mund të furnizojë  gjysmën e Malit të Zi, apo, me fjalë të tjera, mund të plotësojë të gjitha nevojat ushqimore për vizitoret tonë gjatë sezonit turistik. Kjo është një mëkat (dhe krim) për të mos shfrytëzuar këtë shans që vetvetiu na  imponohet. Kjo është e rëndësishme sidomos në këtë situatë ku çmimi i ushqimit në tregun botëror është duke u rritur në mënyrë të vazhdueshme dhe të gjithë mysafirët dëshirojnë atë çfarë është autentike dhe unike.

Pra, punë ka mjaft. Për fillim, qyteti duhet të jetë i pastër.

Ulqini Online
YouTube Preview Image