Hajdinaga potpisao, Cungu otpušta

October 22, 2011   | news
Foto: Vijesti

Foto: Vijesti

Opština Ulcinj moraće narednih mjeseci da značajno smanji broj zaposlenih i njihova primanja. Kresanje plata i otpuštanje radnika uslijediće na osnovu ugovora koje je pred kraj mandata sa Ministarstvom finansija potpisao bivši predsjednik opštine Gzim Hajdinaga. Informaciju o tome nedavno je saopštio i novi predsjednik opštine Nazif Cungu, koji je rekao da ga je o tome obavijestio sekretar za finasije.
– Imam obavezu da obavijestim odbornike i građane, a pogotovo zaposlene u Opštini Ulcinj, da je bivši predsjednik sa Ministarstvom finansija potpisao ugovor po kome se mora otpustiti veliki broj zaposlenih, a plate treba smanjiti 25 odsto – kazao je Cungu.
On je dodao da taj dokument još nije vidio, jer je poslat krajem septembra, dan-dva prije primopredaje dužnosti.
– Poslat je oko 26. ili 27. septembra. Možda je i stigao, ali ga neko negdje skriva. No, uskoro će se znati tačna informacija – rekao je Cungu.

Još u februaru ove godine tadašnji predsjednik opštine objavio je javni poziv zaposlenima u lokalnoj samoupravi za sporazumni raskid radnog odnosa.
– Na osnovu člana 17, 17a i 179d Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, a u skladu sa planom sprovođenja aktivnosti reorganizacije i utvrđivanja optimalnog broja zaposlenih u lokalnoj samoupravi, zaposleni kojima je do ostvarivanja prava na penziju nedostaju do dvije godine i više pozivaju se da sporazumno raskinu radni odnos uz isplatu otpremnine. Otpremnina za nedostajuće dvije godine do ostvarivanja prava na penziju iznosi 12 bruto zarada zaposlenog, a za više od dvije godine uvećala bi se za određeni fiksni iznos za svaku godinu koja nedostaje, a maksimalno za sedam – stajalo je u pozivu koji je tada potpisao Hajdinaga.
Vlada od čelnih ljudi crnogorskih gradova očekuje da smanje broj zaposlenih u lokalnim upravama. Neki od njih već su počeli sa otpuštanjima, a neki se tek spremaju da to učine. Ali, svi oni od države očekuju novac za otpremnine.
Prema saznanjima našeg lista, u opštinskim ustanovama i preduzećima zaposleno je 468 službenika. Iako nadležni do sada nijesu zvanično saopštili koliko je zaposlenih višak, dobro upućeni tvrde da taj broj varira između 100 i 150 zaposlenih.
Premijer Igor Lukšić ranije je kazao da će Vlada Crne Gore pomoći lokalnim samoupravama u obezbjeđivanju novca za adekvatan socijalni program za isplatu otpremnina prekobrojnima u lokalnoj samoupravi. Prema zaključcima Vlade Crne Gore i Zajednice opština, radnici koji dobiju otkaz dobiće predviđene otpremnine. Istovremeno, u Vladi i Zajednici opština tvrde da projekat smanjivanja broja zaposlenih ne znači da se neće otvarati nova radna mjesta za mlade i profesionalno obučene službenike. Cilj akcije, ističu, nije puko smanjivanje broja zaposlenih, nego i želja da se se poboljša profesionalna struktura zaposlenih u organima lokalne uprave i javnim preduzećima.

Hronična  besparica

Ulcinj odavno ima glomaznu administraciju, koja bi bila opterećenje i za mnogo bogatije opštine. Zbog toga je u poslednje dvije godine bilo mnogo problema u redovnoj isplati zarada. Zbog hronične besparice, zarade zaposlenih u lokalnoj upravi i javnim preduzećima čiji je osnivač opština kasnile su i po 16 mjeseci. Ta praksa je posebno bila prisutna u javnim preduzećima, pa nije bila rijetkost da zaposleni zaborave kada su poslednji put napunili novčanike. Tu poraznu sliku najbolje ilustruje primjer Javnog preduzeća za uzgoj i zaštitu divljači, gdje su radnici u jednom trenutku plate kasnile godinu i po. Ulcinjani nijesu prednjačili samo u kašnjenju plata. Prema podacima Monstata, građani najjužnije opštine imaju u prosjeku najniže plate u Crnoj Gori.

Sto činovnika dovoljno

Shodno odluci o organizovanju i načinu rada lokalne uprave, u opštini Ulcinj predviđen je rad osam sekretarijata i tri stručne službe, Kabinet predsjednika opštine, Služba glavnog administratora i Služba za zajedničke poslove, kao i dvije posebne službe, Služba za zaštitu i spasavanje i Služba za informacione sisteme. Prema evropskim standardima, shodno broju stanovnika u najjužnijoj crnogorskoj opštini, ne bi trebalo da bude zaposleno više od 100 činovnika.

Izvor: DAN

1