Morsko dobro postaje agencija,pare od zakupa plaža idu Vladi

November 9, 2011   | news

Javno preduzeće „Morsko dobro” biće preimenovano u Agenciju za upravljanje morskim dobrom, kojim će upravljati sedmočlani savjet po izboru skupštine, kako je predloženo nacrtom zakona Ministarstva održivog razvoja i turizma na poslednjoj sjednici Vlade.
Agencija će imati svojstvo pravnog lica i biće registrovana u Centralnom registru privrednih subjekata, a zaposleni koji ne budu raspoređeni sistematizacijom radnih mjesta Agencije biće proglašeni tehnološkim viškom, kako predviđa nacrt.
Predsjednik Udruženja ugostitelja Žarko Radulović kazao je da nije upućen u predlog za to preimenovanje, kao i da ne očekuje bitnu promjenu.
– Ukoliko zakup plaža ostane na istom nivou ili bude umanjen, to će biti dobro za privrednike, ali ne bi valjalo da zakup poskupi – kazao je on. Radulović je naglasio da smatra da je rad ovog preduzeća i ranije bio dobar, te da ne vidi razloge za bilo kakva preimenovanja.
– Preduzeće je valjano obavljalo svoj posao i radilo za dobrobit Crne Gore i unapređenje turizma, a mi kao preduzetici smo se zalagali za Morsko dobro, trudili se da ojača i doprinese ukupnoj turističkoj ponudi – rekao je on.
Prema nacrtu zakona sredstva za rad Agencije obezbjeđuju se iz budžeta Crne Gore, a Agencija je dužna da Skupštini podnosi godišnji izvještaj o stanju morskog dobra i finansijski izvještaj, najkasnije do 30. juna tekuće za prethodnu godinu, a program aktivnosti Agencija je dužna da donese do 31. decembra tekuće za narednu godinu.
O upravljanju morskim dobrom na period od pet godina odlučivaće Vlada, a Agencija će davati koncesije ili zakup na period od jedne do pet godina.
– Naknada od zakupa i koncesiona naknada, prihod su budžeta Crne Gore, a sredstva od naknade biće korištena za zaštitu morskog dobra i izgradnju infrastrukture, dok će jedan dio prihoda ići i u opštinski budžet – predviđa nacrt.
Zakon odobrava postavljanje montažnih objekata za obavljanje privredne djelatnosti na period do tri godine, a vlasnici nepokretnosti, ukoliko se odluče za prodaju prvo treba da ponude Vladu.
Nacrtom je predviđeno da prilaz morskoj obali, plažama i kupalištima treba da bude slobodan, besplatan, zabranjeno je postavljanje ograda i prepreka, a ponte i mandraći ostaju za opštu upotrebu.
– U procesu odlučivanja o morskom dobru može učestvovati i lokalno stanovništvo, kao i subjekti civilnog društva – kako se navodi.
Za održavanje reda na kupalištima s morske strane, plovidbu, pristajanje,
privezivanje i sidrenje plovnih objekata i održavanje čistoće mora od plovnih objekata zadužena je lučka kapetanija, dok je za održavanje reda na kupalištima zadužena Agencija, zakupci i nadležne inspekcije.
J.V.
DAN

Uklonite objekte
Vlasnici privremenih objekata koji nijesu namijenjeni za obavljanje privredne djelatnosti dužni su da ih poruše u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.
Novčane kazne za kršenje zakona i propisa za pravna lica za korišćenje Morskog dobra kretaće se u iznosu od 500 do 20.000 eura, dok su propisane novčane kazne za fizička lica od 500 eura do 2.000 eura. Kazne za preduzetnike kreću se u rasponu od 500 eura do 6.000 eura. Novčanom kaznom u iznosu od 500 eura do 2.000 eura kazniće se za prekršaj zapovjednik broda, član posade ili voditelj čamca, ako ne obavijesti lučku kapetaniju o zagađenju morskog dobra koje je uočio.

Izvor: DAN

1