Dinoša napušta Vladu, ide u ambasadore

November 11, 2011   | news

Vlada je juče predložila ministra za ljudska i manjinska prava Ferhata Dinošu za novog ambasadora u Albaniji, zbog čega će ministar narednih dana morati da ponese ostavku na sadašnju funkciju, ali i na mjesto predsjednika Demokratske unije Albanaca. Za imenovanje Dinoše, koji je na čelu DUA, članice saveza na vlasti, potrebno je da pozitivno mišljenje daju članovi skupštinskog Odbora za međunarodne odnose, a potom da predsjednik države potpiše ukaz o imenovanju. Sjednica odbora mogla bi biti održana već početkom naredne sedmice.
Pošto regulativa ne omogućava da predsjednici partija istovremeno budu i ambasadori, Dinoša mora da napusti čelnu funkciju u DUA, u kojoj već duže vrijeme tinja sukob između dvije struje. Prema nezvaničnim saznanjima „Dana”, na čelu jedne struje u DUA je Gzim Hajdinaga, nekadašnji predsjednik opštine Ulcinj, koji sada nema angažman, a na čelu druge Mehmet-Meto Zenka, poslanik, i bivši lični pratilac Ferhata Dinoše. DUA je ove godine već imala cijepanje, kada je dio ulcinjskog odbora izbacio dojučerašnje kolege i DPS iz vlasti i formirao novu koaliciju sa Forcom.
Uskoro ističe mandat aktuelnom ambasadoru Željku Peroviću, pa je stoga Ministarstvo vanjskih poslova i EU integracija predložilo ministra Dinošu. Perović je na dužnost ambasadora u Tirani stupio u proljeće 2008. godine. O Dinošinom angažovanju u diplomatiji i ranije je bilo govora, posebno nakon što je dio javnosti, ali i neke evropske diplomate, protestovao zbog pojedinih Dinošinih stavova oko prava seksualnih manjina u Crnoj Gori. Prema članu 105. Ustava, predsjednik Vlade parlamentu predlaže da razriješi člana Vlade.
Kao mogući kandidat za novog ministra za ljudska i manjinska prava slovi Jovan Kojičić, savjetnik premijera za ljudska prava.
M.V.
Izvor: DAN