Milošević i Mediu: Regulacija Bojane zajednički problem

November 18, 2011   | news

Poplave poput prošlogodišnjih ne bi trebalo da se ponove, makar kada je po srijedi rijeka Bojana. U toku je postavljanje nasipa u našem i albanskom dijelu korita. O regulaciji Bojane i Skadarskog jezera razgovarali su danas ministri Tarzan Milošević i njegov albanski kolega Fatmir Mediu.

Iako su nas meteorološke prilike za ovo doba godine prijatno iznenadile, mještani u blizini rijeke Bojane zasigurno strahuju da prve veće kiše ne donesu i poplave slične prošlogodišnjim.

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Tarzan Milošević i njegov albanski kolega Fatmir Mediu inicirali su projekat postavljanja nasipa kako u našem dijelu Bojane tako i u Albanskom. Ta prva faza realizacije hitnih mjera regulacije Bojane i Skadarskog jezera  počela je kasno, ali će se završiti do kraja godine, kazao je Milošević, prenosi radio Antena M.

“Trenutno se radi na potezu oko Sukobina i mi očekujemo da ćemo taj dio završiti. Četiri i po kilometra imamo za nasipe i mi ćemo to revitalizovati, ali ćemo popraviti i one nasipe koji su prošle godine stradali. ”

Milošević je naglasio da će nasipi koristiti i stanovnicima Zete i Golubovaca, jer bi trebalo da spriječe prelivanje Skadarskog jezera.

“Ako mi na kvalitetan način riješimo oticanje rijeke Bojane i podignemo nasipe jer nivo Bojane može biti i veći, onda neće doći do prelivanja Skadarskg jezera u tom obimu i povratka vode, tako da ćemo na taj način regulisati oticanje vode iz jezera.”

Ministar životne sredine, šumarstva i vodoprivrede  Albanije Fatmir Mediu podržao je zajedničke projekte i istakao da vjeruje da bi mogli da budu uključeni i projekti regulacije drugih rijeka, koje takođe mogu stvarati probleme.

“Mi smo zaključili da ne trebamo posmatrati pitanje Bojane kao odvojeno pitanje već i kao cijelinu sa drugim rijekama kao što su Morača, Drim i druge.”

Prva faza regulacije koštaće 250 hiljada eura. Druga, koja odrazumijeva i čišćenje korita biće skuplja, ali je neophodna, saopštio je minitar Milošević.

Analitika – Informativni Portal

YouTube Preview Image