Otrant prešao u vlasništvo NLB banke iz Švajcarske zbog ruskog duga

November 27, 2011   | news

Moskovska kompanija Barkli od juče više nije vlasnik elitnog ulcinjskog hotela Otrant na Velikoj plaži, koji je na jučerašnjem javnom nadmetanju, kao jedinom zainteresovanom kupcu, prodat švajcarskoj banci NLB Interfinanz za 10,6 miliona eura koliko je i iznosio dug Rusa po osnovu uzetog, a nevraćenog kredita.

Na prethodnom nadmetranju u oktobru, kada nije bilo zainteresovanih kupaca, najniža početna cijena hotela bila je 21,1 milion eura, koliko su eksperti banke procijenili vrijednost hotela sa 4 zvjezdice. Osim hotela, banci su pripale i sve pripadajuće nekretnine na jednoj od najatraktivnijih lokacija u ulcinjskoj opštini.

NLB Interfinanz je ranije objavljivala oglas za prodaju hotela Otrant, jer joj kompanija Barkli nije vratila kredit od 9,4 miliona eura.

Najniža početna cijena od 10,6 miliona eura je, kako je stajalo u obavještenju o aukciji, ukupan iznos potraživanja, odnosno preostalog duga sa zateznom kamatom. U obavještenju švajcarske banke, koju je u postupku zastupala advokatska kancelarija Prelević, ističe se da se javnim nadmetanjem prodaje 15 zgrada za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam, površine od 176 do 1,1 hiljade kvadratnih metara, hotel od 2,15 hiljada kvadrata, te pomoćna i zgrada za energetiku. Pored toga, banka je na prodaju ponudila dvorišta, parkinge, zemljište uz zgrade, javne puteve, šume, pašnjak i pijesak i šljunak.

Rusi su Otrant kupili 2004. godine za 2,5 miliona eura uz obavezu investiranja od 4,5 miliona eura, na kontroverznom tenderu na kojem su za samo bod pobijedili drugoplasiranu “Šajo grupu” Žarka Rakčevića.

Ljamović : Zašto ovako ne prodaju KAP?

Jučerašnjem nadmetanju nijesu mogli da prisistvuju radnici hotela koji su, revoltirani načinom na koji je prodat hotel, najavili podnošenje krivičnih prijava protiv bivšeg ministra turizma Predraga Nenezića i stečajnog upravnika Ulcinjske rivijere Miomira Jakšića, čiji su glasovi bili presudni da prije 7 godina Otrant bude prodat Rusima. I predsjednik Opštinskog sindikalnog povjereništva Šefki Ljamović bio je vidno ljut nakon javne aukcije i činjenice da je Otrant prešao u vlasništvo švajcarskih bankara.

“Znali smo da Barkli nije strateški partner, ali je on imao ugovorenu obavezu prema radnicima do 2018. godine. Šta će sada biti sa 65 zaposlenih i oko 300 članova njihovih familija? Ovo je sramota – kazao je Ljamović “Vijestima”.

On je ogorčen i na nadležne državne institucije.

“Ja i predsjednik sindikata Otranta smo prije tri mjeseca poslali dopise svim relevantnim adresama kako bi riješili problem oko hotela. Urgentan dopis za organizovanje sastanka, zajedno sa novim gradonačelnikom Nazifom Cunguom, uputili smo prije 20 dana i resornom ministru Predragu Sekuliću. Ni prvi ni drugi put nije bilo odgovora”, kazao je Ljamović.

On je naglasio da se radnici neće predati i da će svim sindikalnim sredstvima štititi svoja ustavom zagarantovana prava.

“Ponekad se pitam da li je Ulcinj u Crnoj Gori. Zašto na ovakav način ne prodaju Željezaru ili KAP, koji duguju mnogo više? Ali, izgleda da im je najlakše da udare na Ulcinj. Kao i kada su privatizovali hotele, davajući ih firmama koje nemaju blage veze sa turizmom”, ocijenio je Ljamović.

Samir Adrović
Vijesti

YouTube Preview Image