Primjedbe na Nacrt zakona o Morskom Dobru

December 17, 2011   | news

Shodno odredbama čl.121 Zakona o lokalnoj samoupravi(Sl.list RCG 42/2003, 28/2004, 75/2005, 13/2006 i “Sl.list CG”, br. 88/2009 i 3/2010) i odredbama čl.42 st.1 tač.44, 83 st.1 tač.15 Statuta Opštine Ulcinj(Sl.list C-Opštinski propisi 5/2007, 9/2009 i 16/2011.godine te shodno zaključcima koje je Skupština Opštine Ulcinj usvojila na sjednici od 12.12.2011.godine, a polazeći od potrebe da Opština Ulcinj, kao zainteresovani subjekt izrazi svoj stav u vezi sa predloženim Nacrtom Zakona o morskom dobru, kao i od obaveze koja proizilazi iz jednoglasno usvojenih Zaključaka SO-e Ulcinj, od 12.12.2011. godine, iznosimo naše

P R I M J E D BE
NA NACRT ZAKONA O MORSKOM DOBRU

1. U članu 2. st. 2. predvidjeno je da se „Morskim dobrom, u smislu ovog zakona, smatraju se i obale vode rijeke Bojane na teritoriji rbe Gore“.

Predlažemo da se st.2 člana 2 izbriše.

2. U čl. 3. stav 1. predvidjeno je da morsko dobro obuhvata pojas kopna koji je širok najmanje 6 metara, računajući od obalne linije.

Predlažemo izmjenu stava 1. člana 3. na taj način da se obuhvatanje morskim dobrom odredi pojas kopna morske obale striktno u širini najviše do 6 metara od obalne linije.

3. Predlažemo da se u čl. 3. doda novi stav u kojem će se predvidjeti mogućnost da se na zahtjev lokalne samouprave utvrdi širina morske obale i preko širine od 6 metara.

4. Predlažemo da se st. 4. i 5. Nacrta, kojim se definiše da morsko dobro obuhvata pojas kopna rijeke Bojane, izbrišu.

5. Predlažemo da se dopuni čl. 4 na način da se nakon riječi Crna Gora dodaju riječi „ uz prethodno pribavljenu saglasnost Skupštine lokalne samouprave“.

6. Predlažemo da se čl.5. stav 1. izmjeni na način što će isti glasiti: morsko dobro, kao dobro od opšteg interesa je stvar izvan prometa na kojem niko ne može steći pravo vlasništva po bilo kom osnovu.

7. U čl. 12. stav 2. umjesto broja sedam upisati broj jedanest.

U čl. 12., st. 3., tačka 1. izmjeniti i predvidjeti da svaka primorska lokalna samouprava predloži svog člana Savjeta Agencije – šest članova.

8. U čl. 14., st. 1., alineja 3. izbrisati riječi: u obavljanju poslova vezanih za korišćenje i zaštitu morskog dobra.

9. U čl. 42., st. 1 brišu se riječi: bez saglasnosti Agencije.

10. U čl. 48. st.1., iza riječi Ministarstvo dodati riječi: i nadležni organ lokalne uprave za dio morskog dobra koji je u zahvatu teritorije odnosne lokalne samouprave.

OBRAZLOŽENJE

Radni tekst u postupku pripreme Nacrta Zakona o morskom dobru , Opstini Ulcinj nije dostavljen za izjasnjavanje, kako je propisano odredbama cl. 122 Zakona o lokalnoj samoupravi koji glasi “Organi državne uprave dužni su da, u postupku pripreme zakona i drugih propisa i opštih akata kojima se uređuju položaj, prava i obaveze lokalne samouprave, nacrte, odnosno predloge zako¬na i drugih akata dostave opštini na izjašnjenje.

Rok za izjašnjenje ne može biti kraći od 15 dana od dana dostavljanja akta iz stava 1 ovog člana.”

Primjena važećeg Zakona o morskom dobru, od njegovog usvajanja 1992. godine do danas, imala je negativan uticaj na ukupni privredni, socijalni i društveni razvoj opštine Ulcinj.Nedovoljno precizne, nedorečene i pogrešno primjenjene odredbe toga Zakona, posebno onih koje odredjuju zonu obuhvata i utvrdjivanja granice Morskog dobra, stvorile su prostor za nedosljedno, proizvoljno i selektivno postupanje kod istovjetnih stvarnih situacija na terenu.Kao posljedica takvog postupanja nastala je situacija da granica morskog dobra obuhvata zonu, koja na pojedinim dijelovima teritorije opštine Ulcinj doseže i do preko 2 km udaljenosti od morske obale, odnosno obuhvata 33 milona m2, što čini skoro 13% ukupne teritorije Opštine.Na taj način su Opštini Ulcinj uskraćena ustavna i zakonska prava da na toj teriroriji vrši svoje izvorne funkcije – donosi prostorne i urbanističke planove, planove i programe razvoja, onemogućava joj se da upravlja i raspolaže lokalnom imovinom i od nje ubire prihode i ta sredstva usmjerava na razvoj.Ovakva primjena Zakona ima za posledicu kršenje osnovnih ljudskih prava, obzirom da ovaj zakon u svojoj primjeni ne proizvodi ista pravna dejtva za gradjane Ulcinja u odnosu na gradjane ostalih opština na crnogorskom primorju.Izrazito centralizovani pristup upravljanja uzrokovao je isključivanje lokalne samouprave iz procesa odlučivanja, ubiranja prihoda i upravljanja područjem Morskog dobra što je protivno evropskim principima decentralizacije vlasti.

Smatramo da ovaj Nacrt Zakona o morskom dobru, na način na koji je predložen, ne rješava nedostatke koje je imao raniji zakon.Naime novi zakon je po svom pristupu,konceptu i modelu uređivanja pitanja morskog dobra,u biti,gotovo istovjetan postojećem zakonu. Polazne,temeljne odredbe koje se tiču definicije pojma morsko dobro,utvrđivanja granica odnosno zone zahvata i svojinskog režima ostali su isti kao u onom zakonu od prije 20 godina, te između ta dva zakona ne postoje bitne razlike. Odredbe članova 2,3,4 i 5 u nacrtu,kojima se definiše pojam morskog dobra,njegove granice,pravna priroda i svojinski režim su ili identične ili vrlo slične formulacijama iz važećeg Zakona,što jasno upućuje na zaključak o ambiciji predlagača da granice morskog dobra utvrđene na osnovu sadašnjeg zakona i Prostornog plana posebnih namjena za Morsko dobro ostanu nepromijenjene,odnosno da će zona obuhvata morskog dobra na kopnu ostati ista kao što je sada.Neprecizno definisana linija morskog dobra i granica kopnenog pojasa morske obale, uključivanje obale rijeke Bojane u zonu morskog dobra, pri činjenici da se u svim drugim opštinama predviđa da samo ušća rijeka predstavljaju zonu morskog dobra, što je u skladu i sa međunarodnim dokumentima(Barselonskom konvencijom), samo su neki od nedostataka predloženog nacrta zakona, kojima se Opština Ulcinj i njeni građani stavljaju u neravnopravan položaj u odnosu na sve druge opštine jer joj se njeni najzanačajniji resursi oduzimaju iz upravljanja, čime on ne ispunjava osnovni uslov svakog zakona-da u svojoj primjeni proizvodi iste pravne posljedice za sve građane i institucije na koje se primjenjuje.

Primjedbe koje smo iznijeli na nacrt zakona, su iznijete u cilju obezbjeđivanja jednake primjene tog zakona na sve Optštine i njene građane i otklanjanju onih nedostatka koji su se u praksi pokazali prilikom primjene sada važećeg Zakona o morskom dobru.Napominjemo da bi usvajanje ovakvog zakona u tekstu koji je predložen, predstavljao korak unazad za Crnu Goru koja se nalazi na korak od početka pregovora sa EU o priključenje, obzirom da bi ovakav zakon teško prošao i provjeru usklađenosti sa Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi – ne samo zbog odredbi člana 4 tač. 3,koji kaže da se javni poslovi ,po pravilu vrše od strane onih vlasti koje su najbliže građanima,nego i zbog člana 5 koji govori o zaštiti granica jedinica lokalne uprave.

U Ulcinju, 15.12.2011.godine

PREDSJEDNIK OPŠTINE ULCINJ
Nazif Cungu

Prilog: Zakljucci Skupstine Opstine Ulcinj sa sjednice od 12.12.2011.godine

Preuzmi Originalni Dokument:  Primjedbe na Nacrt zakona o Morskom Dobru