Dželal Hodžić protiv gradnje golf terena kod Šaskog jezara

December 18, 2011   | news

Upravo kada građani Ulcinja očekuju početak rješavanja najvećeg ekološko-ambijentalno problema, Port Milene, uz očekivanje da će se u budućim prostorno-planskim dokumentima sprodoviti  principi EU u usklađivanju zakonodavstva i upravljanja eko-sistemima, na pomolu je novi atak na ovaj jedinstven prostor. Naime, u želji da se što prije valorizuje lokalitet Briska gora predviđena je izgradnja turističkog kompleksa i golf-terena sa 18 rupa, i to tik uz Šasko jezero!?, navodi se u saopštenju koji je potisao Dželal Hodžić predsjednik NVO Zeleni korak.

– Uvjereni smo da Šasko jezero, kao djevičansko, netaknuti dio prirode, „mlađi brat“ Skadarskog jezera, zaslužuje mnogo bolji tretman, koji bi se morao definisati kroz izradu studija razvoja na bazi održivosti, a ne kao potencijalni recipijent otpadnih voda i hemikalija koje neminovno prate golf-terene. Strateška procjena uticaja na životnu sredinu (SPUŽS), koju je uradio Urbanprojekt iz Čačka, nije pravilno predvidio sve moguće rizike i negativne uticaje turističkog naselja i golf-terena na tom prostoru: podzemne vode, bunari, izvori (Begovo oko, na samom jezeru), poljoprivredno zemljište, i dr., te uticaj na naselja Šas, Klezna, Ambula, Fraskanjel, Sveti Đorđe, Darza, Briska gora, i ostala, kaže se u saoptenju.

U ovom slučaju, kako se dodaje, zanemarena je ekološka i etička dimenzija principa održivog i odgovornog razvoja na ovom području. Uostalom, Golf asocijacija Evrope izričita je u stavu da se „golf-tereni ne smiju graditi na prirodno osjetljivim područjima“, što je u ovom slučaju nedvojbeno.

-U susjednoj Hrvatskoj dominira uvjerenje da su golf-tereni pokriće kako bi se skrenula pažnja za betoniranje prostora, a on se mora tretirati kao živ organizam. Jer, čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku, i zato on mora svoje potrebe i zahtjeve uskladiti sa njenim mogućnostima i ritmovima. Obzirom da je opština Ulcinj započela izradu Strateškog plana razvoja za narednih sedam godina mišljenja smo da nakon izrade i usvajanja tog plana a koja bi se morao bazirao na viziji razvoja Ulcinja, treba prići izradi programskog zadatka za održivu valorizaciju regiona Šaskog  jezera. U taj zahtjevan posao trebalo bi da budu uključene sve strukture: politika, domaće i međunarodne stručne i naučne institucije, civilni sektor i građani. Jer, prostor koji nas okružuje zahtijeva multidisciplinarni pristup kako bi se izbjegle eventualne greške koje se dugoročno skupo plaćaju. Do tada je neophodno organizovati  javne debate uz učešće projektanta i svih pomenutih aktera kako bi se iznašlo optimalno rješenje za pravilnu ekonomsku, socijalnu, ekološku, kulturološku i etičku održivu valorizaciju regiona Šaskog jezera, zaključuje se u saopštenju.

Analitika – Informativni Portal