Dan: Albanci spremaju protest zbog zastave

December 22, 2011   | news

Demokratski forum za integraciju Albanaca u Crnoj Gori FDI, kako Dan saznaje, organizovaće protest, u centru Tuzi 28. decembra, zbog opšteg nezadovoljstva političkim, ekonomskim, socijalnim i pravnim položajem.

Član FDI Besnik Đonaj potvrdio je za Dan da će se mirni prostest organizovati u centru Tuzi 28. decembra.

“Protest organizujemo zbog opšteg nezadovoljstva građana, prvenstveno političkog, ekonomskog, socijalnog i pravnog položaja Albanaca u Crnoj Gori. Namjera nam je da skrenemo pažnju svima da se prava Albanaca u Crnoj Gori ne ostvaruju u državi koja se naziva demokratskom“, kazao je Besnik, uvjeren da će ih podržati i dio demokratski opredijeljenih građana Crne Gore „jer smo svjesni da ni ostali građani u državi nijesu zadovoljni ovim režimom”.

U poruci koja je objavljena na sajtu FDI i koja kruži na Facebooku na albanskom jeziku, a koju potpisuje Anton Ljuljđuraj, predsjednik Demokratskog foruma za integraciju Albanaca u Crnoj Gori, stoji pa su nedavna zbivanja u Crnoj Gori još jednom pokazala da je „etničko čišćenje plan za nenasilan način”, te da se nastavlja crnogorska politika protiv Albanaca u Crnoj Gori”.

“Vlada priprema nacrt zakon koji striktno zabranjuje držanje nacionalnih zastava. Diskriminacija Albanaca se nastavlja, jer imamo ekstremnu cifru nezaposlenosti, uskraćena su prava lokalne samouprave, nedostaju udžbenici na albanskom jeziku, poriče se istorija naroda albanskog“, naveo je Ljuljđuraj.

Prema njegovim riječima svi ovi pomenuti, ali i drugi faktori tjeraju ih da preduzmu konkretne korake za postizanjem prava koja im pripadaju u skladu sa međunarodnim standardima.

“Zato organizujemo mirni protest s ciljem da se iskaže nezadovoljstvo trenutnim upravljanjem Gradeke opštine Tuzi i nepravde prema Albancima. Na ovaj način pozivam sve građane Crne Gore, bez obzira na religiju, politička uverenja, da podignu svoj glas 28. decembra, da tražimo ono što nam pripada, da steknemo pravo na lokalnu samoupravu opštinu, odlučujsmo o našoj sudbini, da razvijamo privredu koja je potrebna graćanima, da bismo zaštitili naše nacionalne simbole i resurse kako se ne bi pljačkali“, poručio je Ljuljđuraj.

Odbornik Demokratskog saveza u Skupštini Gradske opštine Tuzi Nikola Camaj kazao je da svi Albanci u Crnoj Gori misle isto i odnose se prema albanskoj zastavi i doživljavaju je na isti način.

Odbornik Građanske inicijative u Skupštini Gradske opštine Tuzi Smailj Čunmuljaj rekao je da su Albanci kao autohtoni narod u Crnoj Gori najviše pogođeni najavljenim usvajanjem zakona o javnom redu i miru, koji se tiče između ostalog i zastave.

Odbornik SNP-a u Skupštini Glavnog grada Kolja Ljuljđuraj rekao je da zakon o javnom redu i miru o kojem se raspravljalo u Skupštini Crne Gore nije dobar za manjinske narode u državi.

“Crnogorska zastava se mora poštovati, ali i zastave manjinskih naroda. U sredinama u kojima su maljine većinski narod, pored crnogorske, treba dopustiti albansku i druge zastave. Socijalistička narodna partija nije još odlučila da li će prisustvovati protestu i podržati ga“, kazao je Ljuljđuraj.

Izvor: CDM / DAN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3