Monitoring grupa Ulcinj: Vlada kriva za „igre“ oko Solane

December 25, 2011   | news

Monitoring grupa Ulcinj (Mogul) optužila je Vladu da je glavni krivac za, kako navodi, najnovije igre oko Solane, saopšteno je Portalu Anlitika iz ove grupe.

Vlada, kako kažu predstavnici Mogula, brutalno krši zakone ove zemlje, Deklaraciju o proglašenju Crne Gore ekološkom državom, interese opštine Ulcinj i njenih građana, kao i međunarodne konvencije i dokumenta.

»Ona veoma dobro zna šta je Solana i šta predstavlja za ukupni ekonomski, socijalni i ekološki ambijent u našoj zemlji i opštini. Vlada je 2008. godine, daleko od očiju javnosti, prenamjenom zemljište Solane iz industrijskog u gradsko-građevinsko, ugrozila javni interes u korist tajkuna Veselina Barovića«, navodi se u saopštenju.

Vlada, kako se dodaje, sada ne može da opere ruke od tog teškog prekršaja govoreći da “treba provjeriti da li je na lokalnom nivou došlo do preknjižbe suprotno pravilima”.

»Toga, prema našim saznanjima, nije bilo. Činjenica je, međutim, da veliki dio zemljišta na Solani pripada državi, a još više je nepravedno oduzeto od građana nakon Drugog svjetskog rata«, navode predstavnici Mogula.

Oni podsjećaju Vladu na odredbe Zakona o svojinsko-pravnim odnosima u kojima se navodi da zemljište koje je u postupku privatizacije za koje nije plaćena tržišna naknada ostaje u državnoj svojini sve dok država ne kaže da je za to plaćena tržišna naknada.

»To znači da Barović treba, prije nego što eventualno krene u prodaju Solane, da državi uplati razliku od 256 miliona eura, ili da javnosti pokaže papir da je zemljište platio. A da to potvrdi premijer Igor Lukšić ili ministar finansija Milorad Katnić«, kazali su iz Mogula.

Oni smatraju da, u svakom slučaju, ima dovoljno elemenata da državi tužilac Ranka Čarapić ili specijalni tužilac za organizovani kriminal Đurđina Ivanović već krenu u akciju.

»Stav ulcinjske opštine i čitave lokalne zajednice po ovom pitanju, kao i cjelokupne crnogorske javnosti je takođe poznat. Zbog imidža Crne Gore kao ekološke države Vlada odmah mora reagovati i prekinuti ovu blamažu«, poručuju iz Mogula.

Mogul se istovremeno pridružuje predlogu Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) da crnogorski parlament usvoji izmjene Prostornog plana Crne Gore koje se odnose na Solanu.

Analitika – Informativni Portal

VIDEO TV VIJESTI
YouTube Preview Image