Fatmir Đeka u intervjuu za “Dan”

December 27, 2011   | news

Ujedinićemo albansko biračko tijelo
Demokratska partija (DP) je moderna proevropska partija, spremna na saradnju sa svima. Radićemo za dobrobit Albanaca i svih građana Crne Gore, istakao je u intervjuu za „Dan“ lider ove novoosnovane nacionalne albanske stranke Fatmir Đeka.
Nastala od nezadovoljnih članova nekoliko albanskih stranka i frakcija, poput Demokratskog saveza i Demokratske unije Albanaca, Demokratska partija je za kratko vrijeme uspjela da okupi značajan broj članova i simpatizera.
Đeka smatra da će DP, kao nova politička opcija Albanaca, jačati kako vrijeme bude prolazilo, a najavljuje i homogenizaciju nacionalnog biračkog tijela.
Koja su programska načela partije, koji su vam ciljevi i prioriteti?

– Što se tiče našeg programa, mnogo se ne razlikujemo od ostalih partija Albanaca u Crnoj Gori. U suštini, to je poboljšanje položaja Albanaca evropske i atlantske integracije i ekonomski razvoj. Tome ćemo najviše posvetiti pažnju. Imamo nove ljude, novu energiju i snagu. Planiramo formiranje foruma žena i omladine kao i ogranaka na svim područjima gdje žive Albanci.
DP je sa Forcom, SDP i Građanskom listom „Perspektiva“ u vladajućoj koaliciji u Ulcinju. Iako ste relativno kratko na vlasti, da li ste zadovoljni dosadašnjim rezultatima?
– Mislim da je do sada bilo sve korektno. Početak je dobar, posla ima mnogo i očekujem da ćemo uspjeti da pokrenemo stvari na bolje. Raduju me dobri odnosi i razumjevanje na nivou koalicije, a to je najvažnije jer sloga kuću gradi. Dobro sarađujemo i uvjeren sam da ova koalicija ima budućnost i da će trajati i nakon isteka trogodišnjeg mandata.
Ulcinju je, evidentno, potrebna pomoć države. Kao dio lokalne vlasti očekujete li tu pomoć i hoćete li sarađivati sa DPS-om?
– Radićemo sve što je u interesu građana. Ne bi trebalo da bude drugačije. Za saradnju smo sa Vladom i to smo otvoreno i kazali. Mislim da su i predstavnici Vlade koji su boravili u Ulcinju obećali podršku, tako da tu nema ništa sporno. Interes je obostran.
Hoćete li sarađivati sa ostalim albanskim strankama, a i sa vašim bivšim partijskim drugovima iz DUA?
– Politika je umjetnost mogućeg. Tako da ništa nije nemoguće. To što je bilo ostaje iza nas i ne treba se previše osvrtati. Treba gledati naprijed. Od momenta podjele u DUA, od nas niste mogli čuti neprikladne komentare ili ružne riječi za naše kolege. Ipak smo proveli mnogo godina zajedno i postoje stvari koje se ne mogu izbrisati. Putevi su nam se razišli a vrijeme će pokazati ko je na pravom putu.
Nakon podjele stranke bivši lider DUA Ferhat Dinoša optužio je Vas i još neke političare iz Ulcinja da vodite politiku koja Ulcinj udaljava od Crne Gore. Kako to komentarišete?
– Nekorektno je od Dinoše što tvrdi da se Ulcinj udaljava od Podgorice. To je tendenciozno i zlonamjerno i to Ferhatu nije trebalo. Mislim da je upravo on taj koji se udaljava jer odlazi na mjesto ambasadora. Za sve što smo radili zajedno dok smo bili u DUA i u koaliciji sa DPS pojedinci u vrhu su nagrađeni i to se vidi. Tako da ne stoje te optužbe. Za saradnju smo sa Podgoricom, i sa drugim centrima i to ćemo konkretno dokazati.
M.K.

Malo nas je u državnoj upravi
Rekli ste da je DP nacionalna stranka i da će jedan od vaših ciljeva biti poboljšanje statusa Albanaca. Jesu li i u kojoj mjeri Albanci obespravljeni?
– Stepen poštovanja prava sigurno može biti veći. Doduše, u politici i u životu se često ne ostvari sve što se zacrta. Kroz institucije države, u saradnji sa drugim partijama sigurno ćemo tražiti prava koja smatramo da nas sleduju. Prije svega, zalagaćemo se za veću zastupljenost u državnoj upravi. Takođe, očekujemo puno poštovanje zagarantovanih prava manjina. Na kongresu smo usvojili deklaraciju kojom upozoravamo i na antidemokratski i antievropski metod rada prilikom usvajanja diskriminatorskih zakona, poput zabrane upotrebe nacionalnih simbola.

DUA ne zastupa interese građana
Koji su razlozi rascjepa i podjele u DUA?
– U anamalskom ogranku nezadovoljstvo je tinjalo dvije ili tri godine, a pred poslednje izbore oni su kulminirali. Anamalski kraj dao je partiji ogroman broj glasova, oko 85 odsto. Shodno tome, tražili smo veću zastupljenost u rukovodstvu, odnosno određene funkcije. Vrh je to ignorisao i danas smo tu gdje smo.
Pokrenuli smo inicijativu da formiramo stranku i da pokušamo da objedinimo više manjih partija, koje su u tom trenutku postojale, ali skoro da nijesu funkcionisale. Dobrim dijelom smo uspjeli u tome. Imamo budućnost ali za DUA nisam siguran i žalim što je tako. Oni više ne zastupaju interese građana i to će se vidjeti na narednim izborima.

Izvor: DAN