Dinoša dobio podršku Odbora za mjesto ambasadora

December 29, 2011   | news

PODGORICA – Odbor za međunarodne odnose i evropske integracije dao je pozitivno mišljenje o kandidaturi Ferhata Dinoše za rezidentnog amabasadora Crne Gore u Albaniji, ali članovi ovog skupštinskog tijela nijesu bili jednoglasni. Dinoša nije dobio podršku poslanika Nove Slavena Radunovića  i Force Gencija Nimanbegua, dok je Vasilije Lalošević iz SNP – a  bio uzdržan.

Radunović je istakao da nije zadovoljan onim što je  Dinoša  saopštio na današnjoj sjednici iza zatvorenih vrata.

– Iz Dinošinog izlaganja saznao sam da će on imati različit odnos prema udruženju građana koji su porijeklom iz Crne Gore i iskazuju se nacionalno kao Crnogorci od onoga gdje se izjašnjavaju i kao Srbi i kao Crnogorci. Zato smatram da će Dinoša nastaviti da u Albaniji kao ambasador Crne Gore baštini one vrijednosti koje je baštinio i ovdje, a kojima mi nijesmo bili zadovoljni – kazao je Radunović

Predsjednik Odbora Miodrag Vuković ističe da Dinošine izjave ne treba pogrešno tumačiti.

– Dinoša je rekao da ne bi trebalo zaboraviti udruženje Crnogoraca, s obzirom da starije Udruženje Srba i Crnogoraca podržava susjedna država. U  ocjenama o navodnoj  budućoj saradnji sa  Crnogorcima i nesaradnji sa Srbima je previše tog političkog naboja – kazao je Vuković. On je dodao da je Odbor, ipak, na korektan način raspravljao o prijedlogu da Dinoša bude diplomata, „iako je bilo suprostavljenih mišljenja, ali ništa incidentno“.

Genci Nimanbegu glasao je protiv Dinoše zbog  njegovog odnosa prema Ulcinju dok je bio ministar.

– Dinoša je glasao prostorni plan gdje se granica morskog dobra utvrdila tako da je Ulcinj diskriminisan. Ima i  drugih stvari gdje je on zaboravio što znači bavljenje politikom, nego je sve iskoristio za promociju stranačkih i ličnih interesa – kazao je Nimanbegu.

– Prema posljednjem iskustvu i tome kako je gospodin Dinoša završio političku karijeru u ovom periodu u Crnoj Gori  za očekivati je da u Albaniji neće ostvariti neke uspješne korake,  ali to ostaje da se vidi – dodao je Nimanbegu.

Dinoša je bio dugogodišnji poslanik i ministar za ljudska i manjinska prava u crnogorskoj Vladi, a  nedavno je podnio ostavku na mjesto predsjednika Demokratske unije Albanaca zbog nespojivosti diplomatske i funkcije lidera partije. Na kandidaturu poslije ocjene Odbora potpis treba da stavi i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović nakon čega počinje Dinošina diplomatska karijera.

D.Ć.
Pobjeda