Ne pristaju na zabranu albanske zastave

December 29, 2011   | news

Uz najavu da će nastaviti sa protestima, oko dvjesta građana Tuzi poručilo

Oko dvjesta Albanaca protestovalo je juče u Tuzima protiveći se Zakonu o javnom redu i miru i zabrani nošenja i isticanja nacionalnih zastava. Mirne proteste, koje je nadgledalo oko pedesetak policajaca, organizovao je Demokratski forum Albanaca u Crnoj Gori. Na protestu su se vijorile albanske zastave, uz poruke na albanskom jeziku „Ne diraj mi zastavu“, „Prestanite sa pljačkanjem naših imanja“ i „Opštini DA, referendumu NE“.
Jedan od osnivača Demokratskog foruma Albanaca u Crnoj Gori Vaselj Camaj kazao je da protest organizuje jedna nova organizacija koja je shvatila da Albanci nijesu uspjevali da kroz institucije sistema ostvare ono što su zahtijevali i što su njihova prava.

–Albanci ne zahtijevaju ništa drugo već samo ono što im pripada po međunarodnim konvencijama – pravo na opštinu, a zahtjev Malesije povodom toga je dosta dug. Imali smo obećanja od ovog režima, kad god su im trebali glasovi, da ćemo dobiti opštinu Malesiju. Pored toga, čujemo da su ukinuta i neka stečena prava Albanaca, poput prava na određeni broj poslanika u parlamentu – rekao je Camaj.
On je poručio da je novi zakon o nacionalnim simbolima za Albance neprihvatljiv.
–Simbole koje smo nosili 500 godina niko neće moći da ukine. Naravno, to je nešto što evropska demokratija ne prepoznaje. Ne znamo zašto neko pokušava da izazove Albance. Izašli smo da poručimo da nećemo prihvatiti takav način diskriminacije. Nastavićemo sa protestima. Mislim da će se neke stvari u međuvremenu i promijeniti, jer idemo prema Evropskoj uniji. Evropska unija će kroz procese pročistiti diktaturu u Crnoj Gori. Daćemo doprinos da se cjelokupno društvo u Crnoj Gori demokratizuje – rekao je Camaj.

On je dodao da nemaju ništa protiv podrške Srpske liste.
– Apsolutno želimo podršku svih, jer Crnu Goru vidimo kao nedjeljivu. Podjele odgovaraju samo partijama na vlasti. Kao Albanci nikada nijesmo imali ništa protiv bilo koga. Poštovali smo sve u Crnoj Gori, a za ovu državu smo i glasali. Poštujemo prava Srba, Crnogoraca, Bošnjaka, Hrvata i ostalih, i želimo da živimo u takvoj državi. Zasad ne planiramo da osnujemo političku partiju. Albanske partije su za proteklih 20 godina nešto pokušavale da urade, ali ne i u dovoljnoj mjeri, jer smo imali slučajeva da je partija na vlasti potkupila neke naše lidere. Ipak, mislimo da su pokreti najbolji za rješavanje pitanja kao što su opština, upotreba nacionalnih simbola i još neki problemi sa kojima se suočavamo. Imamo problema sa vlasništvom. Pokušavaju da nam oduzmu zemlju. Kroz demokratizaciju Crne Gore uspjećemo da riješimo naše probleme – rekao je Camaj.
Poslanik Force Genci Nimanbegu naglasio je da njegova partija daje podršku opravdanim zahtjevima za ispravljanje dugogodišnjih nepravdi.
–Dobro osjećamo nepravde koje su učinjene, pogotovo u Ulcinju, usled restitucije i problema sa „Morskim dobrom”. Nije bitan broj učesnika, već to da samo ujedinjeni u zahtjevima možemo doći do rješavanja naših opravdanih zahtjeva– kazao je Nimanbegu.
Odbornik Građanske inicijative Smailj Čunmuljaj podržao je protest „jer su nam neke stvari toliko odmakle kada su u pitanju prava, jednakost i pravednost”.
–Ne znam kuda više idu tretiranja prava nacionalnih manjina u Crnoj Gori, posebno autohtonih. Ako se ne bude išlo ka implementaciji i primjenjivanju svega što je zacrtano zakonom, ovakvi vidovi izražavanja nezadovoljstva biće jedino rješenje – rekao je Čunmuljaj.
Odbornik Demokratskog saveza u Skupštini gradske opštine Tuzi Nikola Camaj ocijenio je da su Albanci obespravljeni.
–To govorimo već 20 godina, ali ne uspijevamo da riješimo stvar. Nadamo se da će doći bolji dani i da će već 2012. godina biti bolja po tom pitanju – rekao je Camaj.
P.DABANOVIĆ

Uskoro najveći protesti
Odbornik Albanske alternative u parlamentu gradske opštine Tuzi Marko Ljucđonaj kazao je da je njegova partija i ranije ukazivala da se na proteste neće odazvati puno ljudi.
–Ovo je velika stvar i treba da se dobro organizuje. I dalje mislimo da je trebalo da sve albanske partije, u Malesiji, Ulcinju i gdje god da žive Albanci, zajednički organizuju prosteste i upute jasnu poruku. Ovo nije samo problem Malesije, već i svih Albanaca u Crnoj Gori. Albanska alternativa će uskoro, u saradnji sa ostalim partijama, ako bude dogovora, organizovati mnogo veće proteste –najavio je Ljucđonaj.

SNP: Vlast izigrala Albance
Odbornik SNP-a u Skupštini Glavnog grada Kolja Ljuljđuraj kazao je da ta partija podržava protest u Tuzima.
–Uz crnogorsku zastavu treba da ide nacionalna albanska zastava tamo gdje živi albanska manjina. Ljudi na ovim prostorima podržavaju proteste. Vlast je izigrala narod Malesije, jer im je obećala punopravnu opštinu, ali su samo manipulisali tim pitanjem na referendumu i izborima. SNP, kao građanska partija, zalaže se za samostalnu opštinu Tuzi. Ovdje se svi zalažemo za razvoj kraja, pogotovo da opštine Malesija i Zeta budu samostalne – kazao je Ljuljđuraj.

Holaj: Da odluče manjine a ne većina
Poslanik koalicije Perspektiva Amir Holaj podržava proteste i poručuje da je krajnje vrijeme da se neke stvari rješavaju.
–Ako se ti problemi ne mogu rješavati na demokratski način, preko naših poslanika u crnogorskom parlamentu, onda treba dati ostale signale. Krše se ona prava koja su garantovana Ustavom Crne Gore i međunarodnim dokumentima. Mislim da ovo treba shvatiti kao signal da smo nezadovoljni novim zakonima koji se usvajaju u parlamentu Crne Gore. Nije u pitanju nepovjerenje prema institucijama, naprotiv, samo ih upozoravamo da treba da povedu računa. U ovom slučaju ne može da odlučuje većina, već manjina –smatra Holaj.

Izvor : DAN