Škrelja: Prava Albanaca nisu ugrožena

December 29, 2011   | news

Poslanik DPS-a Luiđ Škrelja nije saglasan sa porukama jučerašnjeg protesta u Tuzima da su prava Albanaca ugrožena te da se u Crnoj Gori vrši njihova asimilacija. Budimir Aleksić iz Nove podržava protest dodajući da su ugrožena i prava Srba.

Sa jučerašnjeg protesta u Tuzima, na kojem se okupilo stitinak ljudi, organizatori su pozvali vlast da zaustavi asimilaciju Albanaca u Crnoj Gori, upozoravajući da su osnovna prava te nacionalne manjine ugrožena.

Poslanik DPS-a Luiđ Škrelja nije saglasan.

«Ja ne znam koje je osnovna poruka poslata sa tih protesta…Apsoltno ne dijelim mišljenje sa onim akoji govore da su prava Albanaca ugrožena ni da je u procesu asimilacija, ne samo Albanaca nego i drugih nacionalnih manjina.»

Iza stotinak okupljenih je politička pozadina, smatra Škrelja, i dodaje da, ako su prava Albanaca zaista ugrožena, učesnici protesta bi se obratili njemu da pokuša da riješi eventualne nepravilnosti.

«Nije pozvano 100-ak ljudi iza kojih je politička pozadina da iskažu nezadovoljstvo eventualnim činjenjem ili nečinjenjem aktuelne vlasti. U svakom slučaju, kad bi se radilo o kršenju osnovnih prava Albanaca u Crnoj Gori, ne vidim nijedan razlog zašto ja, kao Albanac, koji drugačije politički razmišlja od njih, ne bi bio pozvan, ne na protest, već da pokušam da u institucijama sistema riješim eventualne nepravilnosti ili greške.»

Nova srpska demokratija ranije je podržala protest jer su saglasni da   je prijedlog zakona o javnom redu i miru diskriminatorski. Podsjetimo, prijedlogom zakona predviđeno je da fizičko lice koje na javnom mjestu bez odobrenja istakne ili upotrijebi zastavu, grb ili drugi simbol strane države, bude kažnjeno novčano od 200 do 1.000 eura ili kaznom zatvora do 60 dana.

Poslanik Nove Budimir Aleksić:

«Protesti au opravdani jer, koliko ja shvatam, cilj protesta je da se suspenduje odluka kojom je zabranjeno isticanje nacionalnih simbola svim narodima, osim Crnogorcima.»

Albanci, međutim, po mišljenju Aleksića, nisu jedini ugroženi u Crnoj Gori. Usvajanjem zakona bilo bi zabranjeno i podizanje srpske zastave, dodaje Aleksić.

«Sve su to postupci vlasti koji idu u prilog našoj tezi da su prava Srba u Crnoj Gori ugrožena.»

Sa jučerašnjeg protesta moglo se čuti i da su prava Albanaca ugrožena time što im je onemogućeno pravo na samostalnu opštinu, pravo na korišćenje zastave kao i pravo na garantovane mandate u Skupštini.

Vladana JOVANOVIĆ
Izvor: Radio Antena M

34