Tahiri: Albanci ne odustaju od zastave

January 17, 2012   | news

Nema potrebe da Albanci u Crnoj Gori posebno određuju svoj nacionalni simbol jer on već postoji, a to je albanska zastava koju su vjekovima upotrebljavali naši preci, izjavio je za „Dan” predsjednik Nacionalnog savjeta Albanaca Tahir Tahiri.
Najavio je da će sa predstavnicima albanskih partija razgovarati o nacionalnom simbolu, ali tvrdi da je već sada jasno da tu nema mnogo toga da se kaže.
– Albanci u Crnoj Gori ne treba da određuju svoj nacionalni simbol jer on već postoji, a to je albanska zastava. Razmatraćemo određivanje nacionalnih praznika. Zasad obilježavamo Dan zastave i Dan učitelja, koji se slavi u svim državama u kojima žive Albanci – naveo je Tahiri.
Prethodno je poslanik koalicije Perspektiva Vasilj Siništaj od Nacionalnog savjeta Albanaca zatražio da utvrdi njihovu zastavu i nacionalne simbole.
– Nacionalni savjet Albanaca je iznad svake partije i mora da kaže kakva je naša zastava, koji su naši nacionalni simboli i nacionalni praznici – naglasio je Siništaj.
Podsjetio je na odredbu Zakona o javnom redu i miru kojom je definisano da će biti dozvoljena upotreba nacionalnih simbola nakon njihovog izbora.
– Član 23 tog zakona dopunjen je stavkom kojom je predviđeno da se način upotrebe nacionalnih simbola i njihov izbor regulišu posebnim zakonom – kazao je Siništaj.
Smatra da nije dovoljno uraditi izmjene i dopune bilo koje odredbe Zakona o manjinskim pravima i slobodama, već se mora napraviti inovirani tekst.
– Ustavom je predviđeno da se donesu svi predviđeni zakoni koji se tiču prava manjina. I dalje nema zakona o jezicima koji su u službenoj upotrebi, pa nije propisano na koji način će se koristiti albanski jezik. Samo u tom dijelu ima bezbroj problema. Budući ministar manjinskih prava očigledno će imati mnogo posla – ocijenio je Siništaj.
Predstavnik koalicije Perspektiva Amir Holaj nedavno je najavio da će Albanci u Crnoj Gori stečena prava tražiti pred Ustavnim sudom.
Odbornik Albanske alternative u Skupštini gradske opštine Tuzi Đerđ Camaj podržava Holajevu inicijativu.
– Nadam se da će Ustavni sud presuditi u našu korist jer niko ne smije da nam oduzima stečena prava – istakao je Camaj.

Bo. M. – Mi. K.
Izvor: DAN