Vlasnici kućica: Ako nas nema, nestaće i Ada – Video

January 21, 2012   | news

“Ovo se zove antipropaganda nudističkog centra na Adi.
Naturizam ne oprašta kič, on traži ono što je izvorno i autentično”, kazao je Abazović.
Vlasnici ribarskih kućica na Bojani poručili su predstavnicima JP za upravljanje morskim dobrom da ne žele tenzije povodom novog cjenovnika, sugerišući im da u akte vrate termin “ribarska kućica” i snize naknade za tu vrstu objekata.

Poznati turistički poslenik Džaudet Džo Abazović kazao je “Vijestima” da je na sceni aktuelna svojevrsna satanizacija Ade.

“Ovo se zove antipropaganda nudističkog centra na Adi. Malo koji naturista iz Zapadne Evrope ili svijeta odlučiće da dođe na Adu ako zna da tamo figuriraju vikendice, a ne ribarske kućice. Naturizam ne oprašta kič, on traži ono što je izvorno i autentično”, kazao je Abazović.

On je podsjetio je na vrijeme kada se gradilo naselje i kada su dogovoreni prvi ugovori.

“Dogovor o zaključivanju prvih aranžmana pao je u ribarskoj kolibi u blizini danasnje Barbane. Te kolibe bile su sinonim za Adu i magnet za naturiste. Svi su htjeli da se slikaju u tim kućicama, da pričaju sa ribarima i vide ili probaju frešku ribu”, sjeća se Abazović.

On tvrdi da je poenta u tome, a ne da li će “Morsko dobro” nekom naplatiti “ovoliko ili onoliko”.

“Ako nestanu ribarske kućice, nestaće i Ada”, ocijenio je on.

Učinjena je nepravda

Ribari su ocijenili da bi “Vlada i ’Morsko dobro’ morali da isprave nepravdu”.

“Tražimo da se termin ’ribarska kućica’ obavezno vrati u cjenovnik i smanje naknade za njihovo korišćenje, jer su one simbol Bojane. Takođe, ’Morsko dobro’ dužno je da nekim ribarima, kojima su kućice klasifikovali kao vikendice, vrati razliku u novcu”, zaključeno je na skupu, uz ocjenu da bi predstavnici “Morskog dobra” morali da imaju bolju komunikaciju sa ulcinjskim ribarima i NVO sektorom, koji se bavi tom problematikom.

Po novom cjenovniku, startni obračun za objekte do 30 kvadrata je deset eura po kvadratu. Od 30 kvadrata do 60 kvadrata vlasnici će plaćati deset eura po kvadratu do 30 kvadrata, a za svaki preostali kavadrat dodatnih 20 eura.

Vlasnici objekata veličine od 60 do 100 kvadrata plaćaće deset eura do 30 kvadrata, još 20 eura do 60 kvadrata, plus 40 za svaki preostali kvadrat. Svaki kvadrat preko 100 kvadrata korisnog prostora, po toj metodologiji, vlasnika će koštati dodatnih 50 eura. To znači da će vlasnik objekta od 40 kvadrata morati da plati 500 eura, od 80 kvadarata 1.700 eura, dok će onaj koji uživa u komforu od, na primjer, 130 kvadrata, godišnje morati da izdvoji četiri hiljade eura.

Za montažni objekat tipa “platforma”, terasa cijena je pet eura po kvadratu, a za dvorište – parking euro po metru kvadratnom.

Lani je nadoknada za ribarske kućice iznosila 150 eura, što je za skoro deset puta manje nego što su plaćali pojedini ribari čije su kućice klasifikovane kao vikendice. Sa druge strane, ribari, kojima su prošle godine kućice klasifikovane kao ribarske, ove godine moraće da plate više, shodno kvadraturi.

Samir Adrović
Vijesti


YouTube Preview Image