Abazovic: Puca savez DPS–DUA

January 23, 2012   | news

Dritan Abazović ocjenjuje da gubitak vlasti u Ulcinju i afere donose prekid saradnje u vladajućoj koaliciji
Politikolog i član Foruma 2010 Dritan Abazović ocijenio je juče da bi neka druga albanska partija mogla zamijeniti Demokratsku uniju Albanaca (DUA) u koaliciji sa DPS-om na državnom nivou, uz iste uslove. Abazović je za „Dan” istakao da je suštinsko pitanje da li će DPS htjeti više savez sa DUA, s obzirom na poslednja dešavanja, kao i na očigledni pad rejtinga Unije u albanskom biračkom tjelu.
– Ako ovome dodamo lošu kadrovsku politiku DUA, afere koje prate njene čelnike, kao i gubitak lokalne vlasti u Ulcinju, teško. Vjerovatno će DPS dobro procijeniti šta mu je činiti, ali se najviše plašim mogućnosti da neka druga albanska partija zamijeni DUA na državnom nivou, uz iste uslove – podvukao je Abazović.
Podsjetimo, DPS i DUA su još od kraja devedesetih godina u savezu, a lider DPS-a Milo Đukanović i bivši šef DUA Ferhat Dinoša, koji je danas ambasador u Albaniji, sarađivali su na brojnim projektima.
Naš sagovornik ocjenjuje da DPS sigurno traga za čvrstim partnerima u albanskom političkom korpusu. Upozorio je da snaga ponekad nije presudna jer je praksa pokazala da nekad u DPS-u prevagnu lične preferencije rukuvodstva ili lidera u odnosu na kvalitet partnera.

– Zabrinjavajuće je da su i druge albanske partije sklone savezu sa DPS-om, što je potpuno nelogično, ako znamo da ne postoje jasne platforme koje kanališu zahtjeve albanskog naroda. Mnogo je važnije što je DPS glavni i najveći krivac za lošu ekonomsku i socijalnu situaciju ove populacije. To, prema mom mišljenju, nije prepreka nekim čelnicima albanskih stranaka da potrče u zagrljaj najvećoj partiji, naročito ako ona i na narednim izborima pokaže svoju supremaciju – istakao je Abazović.
Po njegovoj ocjeni, politički je takvo postupanje albanskih stranaka krajnje neprincipijeno i suprotno zahtjevima birača.
– Nažalost ili na radost pojedinaca, takva nam je izgleda sudbina. Tačno je da je DPS-u DUA i dalje glavni saveznik na državnom nivou, zbog legitimnosti i podrške koju su pružali DPS-u svih ovih godina kroz razne propale i promašene projekte. Međutim, nakon izbora i pošto se u procentima iskaže snaga svakog subjekta pojedinačno, taj savez može da se okonača. Važno je samo jasno istaći zahtjeve prilikom stavranja novog saveza, kako neko drugi ne bi došao u situaciju kao što je to bila DUA, izigravajući „fikus” za dekor ambijenta Vlade Crne Gore – kazao je Abazović.

M.V.
Izvor: DAN

YouTube Preview Image
2